Antena 3 CNN Actualitate O femeie din Alba a reuşit imposibilul. A convins banca să-i reducă ratele la credite. Cum a procedat

O femeie din Alba a reuşit imposibilul. A convins banca să-i reducă ratele la credite. Cum a procedat

O femeie din municipiul Sebeş, judeţul Alba, a reuşit să convingă banca unde avea rate la trei credite să-i micşoreze sumele de plată. Aceasta nu se mai descurca cu plăţile după ce soţul i-a decedat şi rămăsese singură să se descurce cu toate cheltuielile.

O femeie din Alba a reuşit imposibilul. A convins banca să-i reducă ratele la credite. Cum a procedat
de Claudia Popovici    |    03 Feb 2021   •   22:40

Angela Pantiloiu, fostă profesoară, a fost lovită de necaz în urmă cu doi ani, când i-a murit soţul şi a rămas să plătească singură ratele la trei credite pe care familia le contractase la o anumită bancă. Pentru că nu mai reuşea să achite datoriile la timp, ea a cerut, iniţial amânarea plăţii ratelor pe 9 luni, profitând de Ordonanţa dată de Guvern în acest sens, pe fondul pandemiei de COVID.

Odată terminată perioada de graţie, a trebuie să reia plăţile, cu dobânzi mărite în urma amânării pe cele 9 luni. Sumele strânse erau prea mari pentru puterile ei, aşa că, în disperare de cauză, a apelat la serviciile experţilor de la Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar – CSALB, o entitate juridică autonomă care îi ajută pe români să-şi rezolve problemele cu băncile, atunci când apar dificultăţi cu plata ratelor la credite.

Cum reduci ratele la credite

Printr-un comunicat de presă, Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar a explicat ce a făcut femeia ca să scape de penalizări şi executări silite. 

”Am depus o cerere la CSALB pe 7 ianuarie, fără să am mari așteptări. Dar, după doar două săptămâni am primit o mare bucurie. Conciliatorul Dragoș Gheorghe a propus unificarea creditelor în unul singur și o perioadă de grație de șase luni, timp în care nu plătesc dobânda.

Tot conciliatorul a propus ca pentru ultimele 30 de luni din credit, rata lunară să scadă de la 1.600 de lei la 1.200 de lei.

Din fericire, banca a acceptat, iar reducerea totală este de aproximativ 4.000 de euro, fără de care nu știu cum m-aș fi descurcat” a spus pensionara din Sebeș, potrivit unui comunicat de presă transmis de CSALB. Ca să se descurce cu banii, ea s-a reangajat, iar acum se poate gândi în linişte cum să stingă creditele la bănci, fără să mai fie în riscul de a fi executată silit.

Cum reduci ratele la credite

Orice român care ajunge în imposibilitatea de plată poate apela la Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar – CSALB. Ca cererile lor să aibă succes, cei în cauză trebuie să fie clienţi buni-platnici iar imposibilitatea plăţii ratelor la credite să fie cauzată de o problemă reală - pierderea locului de muncă, accident, sau orice alt eveniment neprevăzut.

Potrivit experţilor de la CSALB, numărul cererilor soluționate amiabil în 2020 a înregistrat o creștere cu 32% față de anul anterior.

Ratele la credite la IFN-uri, greu de amânat

În 2020 consumatorii au trimis către IFN-uri 576 cereri de renegociere a ratelor la credite. Dintre acestea, doar 22 de cereri au fost acceptate pentru negociere. Alte 63 de cereri au fost soluționate amiabil 

”În rândul IFN-urilor există încă inerția de a nu da curs negocierilor solicitate de clienții lor. Acest fapt vine, probabil, și din valoarea mai mică a contractelor de credit din această piață, comparativ cu piața bancară.

Credem că nu suma beneficiilor trebuie să fie un criteriu de acceptare a concilierii, ci mulțumirea consumatorului și fidelizarea acestuia”, concluzionează reprezentanții CSALB.

×
Subiecte în articol: Alba rate la credite
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close