Antena 3 CNN Actualitate Daniel Horodniceanu, fost procuror şef al DIICOT, a făcut instrucţie cu doi poliţişti din Iaşi, care au vrut să îl înveţe să semnalizeze

Daniel Horodniceanu, fost procuror şef al DIICOT, a făcut instrucţie cu doi poliţişti din Iaşi, care au vrut să îl înveţe să semnalizeze

Daniel Horodniceanu, fost procuror şef al DIICOT şi actual vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a fost filmat de doi poliţişti, care l-au tras pe dreapta, în judeţul Iaşi, în timp ce încerca să facă instrucţie cu ei, supărat că nu a fost lăsat să depăşească fără să semnalizeze.

de Carmina Pricopie    |    Alin Tarnovschi    |    07 Mai 2023   •   13:12

Într-un clip video de aproximativ şapte minute, filmat cu un bodycam aflat pe uniforma unui agent de Poliţie, fostul şef al DIICOT apare în timp ce încearcă să îi impresioneze pe cei doi poliţişti care încercau să îl înveţe să semnalizeze.

Clipul video a fost publicat de site-ul jurnalist.ro, iar în imagini se vede cum fostul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu face numeroase afirmaţii în încercarea de a-i impresiona pe cei doi poliţişti.

Mai mult, procurorul a reuşit, astfel, să scape de mai multe amenzi pe care le-ar fi putut primi pentru că a depăşit neregulamentar, pentru viteză, dar şi pentru că nu avea asupra sa poliţia de asigurare obligatorie auto.

Daniel Horodniceanu i-a certat pe cei doi agenţi de la IPJ Iaşi şi le-a promis că va vorbi cu şeful lor.

Citeşte şi: Horodniceanu nu are regrete pentru incriminarea unui jurnaliste de la Radio România Actualități și pe care judecătorii au declarat-o de două ori nevinovată. Șeful DIICOT acuză presa de defăimare

"De ce m-aţi oprit? Nu am voie vă să vă depăşesc sau ce? Sunt procuror şef Horodniceanu de la Crimă Organizată. Nu mă cunoaşteţi? De ce nu mă cunoaşteţi oare? (...) Nu ştiţi cu cine vorbiţi. (...) Eu sunt procuror de 25 de ani. M-aţi oprit pentru că am avut tupeul să vă depăşesc (...).

Nu văd cum aţi putea avea tupeul ăsta cu un procuror care a condus structura de Crimă Organizată a ţării ăsteia. Are foarte mare importanţă (...).

Eu oricum mă duc mâine să mă văd cu Gîtlan (n.r. Costel Gîtlan, inspector-şef al IPJ Iaşi). Nu se poate aşa ceva (...)", au fost câteva dintre declaraţiile halucinante ale fostului şef al DIICOT.

Totodată, Daniel Horodniceanu a ţinut să le amintească poliţiştilor că datorită lui primesc un salariu mai mare, după intervenţia pe care a avut-o în anul 2016 la ministrul de atunci, Gabriel Oprea.

"Eu sunt în măsură să fac orice. Din cauza mea, dumneavoastră aveţi undeva un 15% la salariu, în favoarea dumneavoastră adică. Eu am vorbit cu ministrul Oprea în 2016 şi dumneavoastră aţi luat 15%", a declarat Daniel Horodniceanu.

Vicepreşedintele CSM a anunţat că îşi va explica comportamentul printr-un comunicat de presă.

"Am remarcat ca in cursul zilei de astăzi a apărut in presa o înregistrare cu oprirea mea in trafic de un echipaj de poliție pentru o presupusa contravenție rutiera. La prima vedere, pentru un personaj neutru, avem de a face cu un polițist la datorie, care rezista presiunilor încercate de un procuror, oprit in trafic in mod corect. In realitate, lucrurile stau in alt mod: am fost oprit in trafic la ora 1.30, noaptea, de un echipaj al poliției rurale, fără a încalca vreo norma Rutiera. Am asistat la o sceneta bine pusă la punct de doi polițiști care ma cunoșteau,. Astăzi am aflat ca aceasta sceneta a fost și filmată, probabil cu un dispozitiv de înregistrare ascuns, și nu cu body-cam.  Imaginile sunt, însă prelucrate, filmul având și alte pasaje, tăiate, insa. As accentua ideea ca  filmarea, scoasa din context, ilustreaza un personaj reprobabil care abuzeaza de putere in fata unui politist la datorie. Comportamentul meu intrigat poate avea un sens-desi e greu sa privesti ca acceptabil orice Exces de putere- doar in contextul mai larg in care conduceam regulamentar si politistii m-au oprit in conditiile descrise, precum și de faptul ca nu este prima data când se întâmpla asta. Faptul ca pretindeau ca nu ne cunoastem a fost de natura sa ma provoace, odata in plus, si sa reactionez astfel. Realizez ca m-am aflat intr-o situație provocată, dar ce este regretabil și îmi reproșez acest lucru, este ca nu am rezistat provocării și, pe acest fond emoțional, probabil și combinat cu unele probleme personale, am reacționat in acest mod, care nu ma caracterizează. Daca s-ar trece dincolo de reactia mea, pe care , fie ea si provocata, o regret sincer, subiectul contine si tema mai larga a faptului ca politistii pot opri fara niciun motiv soferii in trafic pretinzand incalcari ale legii a caror falsitate este imposibil de probat pentru sofer"  Dincolo de calitatea mea de magistrat daca in film ar fi fost un om revoltat de oprirea in trafic fara motiv filmul evenimentelor ar fi generat altfel de emotii publice", se arată într-un răspuns public al lui Daniel Hodorniceanu.

×
Subiecte în articol: Daniel Horodniceanu
Parteneri
Șefa ASSMB, Oana Sivache, plasată sub control judiciar de DNA
x close