Antena 3 CNN Actualitate Prima reacție a lui Daniel Horodniceanu după scandalul cu poliția: ”O scenetă bine pusă la punct de doi polițiști care mă cunoșteau!”

Prima reacție a lui Daniel Horodniceanu după scandalul cu poliția: ”O scenetă bine pusă la punct de doi polițiști care mă cunoșteau!”

Inspecția Judiciară din CSM s-a sesizat după scandalul cu poliția în care a fost implicat Daniel Horodniceanu.

de Laura Dinu    |    08 Mai 2023   •   12:06

Vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii a fost filmat în timp ce încerca să-i sperie cu funcția pe agenții care l-au oprit în trafic.  

După incident, polițiștii au cerut demisia lui Horodniceanu, iar ministrul Justiției a catalogat că este regretabilă atitudinea acestuia și că ”abordarea a fost greșită”., 

Daniel Horodniceanu a fost oprit în trafic sâmbătă seara de polițiștii din Iași pentru că nu respecta regulile de circulație. El a fost filmat în timp ce încerca să îi intimideze.

"Eu sunt în măsură să fac orice" asta le-a spus actualul vicepreședinte al CSM polițiștilor care l-au oprit în trafic. Acesta le-a explicat că este procuror și că toată lumea îl cunoaște.

După ce au apărut în spațiul public imaginile în care fostul șef DIICOT încerca să îi intimideze pe polițiștii de la IPJ Iași, Daniel Horodniceanu a transmis un mesaj în care a explicat că nu a încălcat legislația rutieră, că filmările au fost prelucrate pentru a-i strica imaginea.

El a mai spus că avea și alte probleme personale, de aceea a reacționat în acest mod, dar că nu este normal ca polițiștii să poată opri pe cineva în trafic fără un motiv. Se cere acum demisia lui Daniel Horodniceanu din funcția de Vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii.

Sindicatul Polițiștilor a cerut începerea unei anchete disciplinare de către CSM în cazul procurorului, dar și demisia acestuia din magistratură. 

”Am remarcat că în cursul zilei de astăzi a apărut în presă o înregistrare cu oprirea mea în trafic de un echipaj de poliție pentru o presupusă contravenție rutieră. La prima vedere, pentru un personaj neutru, avem de a face cu un polițist la datorie, care rezistă presiunilor încercate de un procuror, oprit în trafic în mod corect. În realitate, lucrurile stau în alt mod: am fost oprit în trafic la ora 1:30, noaptea, de un echipaj al poliției rurale, fără a încălca vreo normă rutieră.

Am asistat la o scenetă bine pusă la punct de doi polițiști care mă cunoșteau. Astăzi am aflat că această scenetă a fost și filmată, probabil cu un dispozitiv de înregistrare ascuns, nu cu body-cam. Imaginile sunt, însă prelucrate, filmul având și alte pasaje, tăiate însă. Aş accentua ideea că filmarea, scoasă din context, ilustrează un personaj reprobabil care abuzează de putere în faţa unui polițist la datorie.

Comportamentul meu intrigat poate avea un sens – deși e greu să privești ca acceptabil orice Exces de putere – doar în contextul mai larg în care conduceam regulamentar şi poliţiştii m-au oprit în condițiile descrise, precum și de faptul că nu este prima dată când se întâmplă asta. Faptul că pretindeau că nu ne cunoaștem a fost de natură să mă provoace, odată în plus, şi să reacţionez astfel.

Realizez că m-am aflat într-o situație provocată, dar ce este regretabil și îmi reproșez acest lucru, este că nu am rezistat provocării și, pe acest fond emoțional, probabil și combinat cu unele probleme personale, am reacționat în acest mod, care nu mă caracterizează.

Dacă s-ar trece dincolo de reacția mea, pe care, fie ea şi provocată, o regret sincer, subiectul conţine şi tema mai largă a faptului că polițiștii pot opri fără niciun motiv șoferii în trafic pretinzând încălcări ale legii a căror falsitate este imposibil de probat pentru șofer. Dincolo de calitatea mea de magistrat, dacă în film ar fi fost un om revoltat de oprirea în trafic fără motiv, filmul evenimentelor ar fi generat altfel de emoții publice”, a declarat pentru G4Media.ro procurorul Daniel Horodniceanu.

Daniel Horodniceanu a fost procuror șef al DIICOT în intervalul 2015-2018 și candidat la mai multe funcții de conducere din sistemul judiciar. Magistratul a condus și DIICOT Iași, funcție din care a fost ales membru al noului Consiliu Superior al Magistraturii, în prezent fiind și vicepreședinte al instituției. 

Conform procedurii, pentru ca un membru ales să fie revocat din CSM, este nevoie ca cel puțin 2/3 din numărul adunărilor generale de la nivelul instanțelor sau parchetelor pe care le reprezintă membrul să o solicite indicând motivul, urmând ca mai apoi să se dispună efectuarea verificărilor de către inspecția judiciară. 

”În noaptea de 5 spre 6 mai, un echipaj de poliție din cadrul Secției nr. 1 Poliție Iași aflat în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu a efectuat semnal regulamentar de oprire conducătorului unui auto, ce se deplasa în comuna Schitu Duca, din județul Iași, care nu ar fi semnalizat efectuarea manevrei de depășire.

Polițiștii i-au adus la cunoștință șoferului abaterea rutieră comisă și i-au pus în vedere să respecte normele rutiere în vigoare privind circulația pe drumurile publice, acesta fiind sancționat cu avertisment, conform OUG nr. 195/2002”, este reacția IPJ Iași.

×
Subiecte în articol: Daniel Horodniceanu
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close