Antena 3 CNN Actualitate De ce e bine să îți încurajezi copiii să citească

De ce e bine să îți încurajezi copiii să citească

Copilăria este perioada în care porțile spre lumea magică a învățării sunt larg deschise. Ca părinte, ești cel mai bun exemplu de urmat pentru copilul tău și îți dorești ce e mai bine pentru el, iar pentru asta, îi oferi toate instrumentele prin care el să crească armonios, să iși dezvolte abilitățile intelectuale, sociale și emoționale.

De ce e bine să îți încurajezi copiii să citească
de Georgiana Adam    |    15 Mar 2021   •   15:45

Lectura este cea mai bună modalitate prin care să ii oferi mijloacele necesare să își dezvolte inteligența, iar pentru asta îți oferim o varietate de cărți pentru copii cu ajutorul cărora să îl determini pe cel  mic să iubească să citească așa cum o faci și tu.

Timpul petrecut în compania cărților este unul de calitate, iar într-o lume dominată de device-uri electronice care atrag tot mai mult atenția copiilor, îți prezentăm beneficiile pentru care merită să îi citești copilului tău și să îl introduci în universul fanteziei și al imaginației din cărțile de povești:

  1. Stimularea imaginației

Cititul le permite copiilor să dea viață lumilor despre care ei citesc, îi ajută să își imagineze personajele din poveste și locurile în care acțiunea are loc. Cu cât vor citi mai mult, cu atât imaginația lor se va dezvolta și vor deveni mai creativi și mai empatici, pe măsură ce vor întâlni tot mai multe situații cu care personajele din cărți se confruntă.

  1. Dezvoltarea inteligenței

Lectura este o activitate care antrenează creierul mult mai mult decât un joc pe telefon, de exemplu. În cazul copiilor, inteligența este în continuă dezvoltare, de aceea cititul este cea mai potrivită activitate prin care să își îmbunătățească abilitățile intelectuale și, conform studiilor, conexiunile din creier.

  1. Extinderea vocabularului

Prin lectură, copilul descoperă cuvinte noi, expresii si sensuri necunoscute care îl vor ajuta pe tot parcursul vieții, contribuind astfel și la dezvoltarea abilităților de comunicare cu cei din jur. Prin citit, acesta va putea să își structureze mult mai bine ideile și să transmită ceea ce gândește cu o mai mare ușurință, iar relaționarea va fi mult mai ușoară, atât acasă cât și la școală.

  1. Consolidează relația părinte-copil

Nimic nu este mai plăcut decât să te implici în diverse activități împreună cu cel mic. Obișnuindu-l să citească, vei putea să îl pui să povestească despre ceea ce a citit consolidând astfel relația cu acesta prin ascultare și încurajări care vor avea un impact pozitiv asupra vieții lui.

  1. Contribuie la dezvoltarea emoțională

Cititul îl va obișnui pe copil să înțeleagă emoțiile cu care personajele se confruntă, iar asta îl va ajuta să înteleagă mai bine emoțiile în viața reală, atât cele personale, cât și pe cele ale celor din jur. Astfel, va face mult mai bine față unor situații dificile când are capacitatea de a identifica propriile stări și sentimente.

  1. Ține plictiseala departe

În călătoriile lungi, atunci când copiii se plictisesc foarte repede și își pierd răbdarea, o carte va fi aliatul necesar pentru a combate monotonia. Timpul va trece mai repede și cel mic va avea posibilitatea să străbată tărâmul imaginar al poveștii.

  1. Rezultate mai bune la școală

Cititul nu il ajută pe cel mic doar în viața personală, ci și la școală. Copiii care citesc zilnic au rezultate mai bune la școală, deoarece lectura îi ajută să învețe mai repede și să înțeleagă ceea ce citesc.

            Fii parte din povestea copilului tău, vorbește cu el despre cărțile pe care le citește și trăiți împreună momente magice prin lectură. Obisnuiește-l să citească și bucurați-vă astfel de beneficiile pe care lectura le oferă.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close