Antena 3 CNN Actualitate De ce toţi bolnavii de COVID de la un spital din Iaşi sunt "îndopaţi" cu antidepresive. Ce spune managerul şi ce arată prospectul medicamentului

De ce toţi bolnavii de COVID de la un spital din Iaşi sunt "îndopaţi" cu antidepresive. Ce spune managerul şi ce arată prospectul medicamentului

Toţi bolnavii de coronavirus internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi primesc, pe lângă medicamentele pentru tratarea infecţiei, şi antidepresive. Ei trebuie să ia zilnic aceste pastile, chiar dacă nu suferă de tulburări de anxietate.

De ce toţi bolnavii de COVID de la un spital din Iaşi sunt "îndopaţi" cu antidepresive. Ce spune managerul şi ce arată prospectul medicamentului
Sursa foto: Hepta
de Denisa Nedelcu    |    31 Iul 2020   •   10:07

Medicamentul pe care bolnavii de COVID de la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi îm primesc zi de zi, în plicul cu medicamente, este Anxiar, potrivit bzi.ro. Medicul Carmen Dorobăţ, managerul unităţii sanitare, spune că aceste pastile antidepresive nu dau dependenţă şi le sunt date "preventiv" pacienţilor cu COVID.

Prof. dr. Carmen Dorobăţ susţine că medicamentul amintit are acelaşi efect ca şi Xanaxul. Interesant este însă faptul că, pe prospectul lui, scrie că Anxiar nu se recomandă bolnavilor cu tulburări severe de respiraţie, cum au mulţi dintre cei cu COVID-19, susţine sursa citată.

Managerul spitalului: Anxiar nu provoacă dependenţă

În replică, medicul infecţionist Carmen Dorobăţ spune că medicamentul nu provoacă dependenţă şi este recomandat celor cu Sars CoV-2 pentru calmare, pentru că au fost pacienţi cu probleme de respiraţie provocate de stările de nervozitate.

"Unii primesc Anxiar, pentru că am avut cazuri în care, din cauza stării lor de nervozitate, au făcut disfuncții respiratorii. Care e problema? Pacienții să vorbească cu doctorii lor, că eu nu știu ce se face la 180 de pacienți. Fiecare să discute cu medicul curant.

Acest medicament este ca Xanaxul, ca și Rudotelul. Nu este antipsihotic, se poate da fără prescripția medicului psihiatru. Se dă la pacienții la care consideră medicul că e cazul. Nu există niciun risc, nu are efecte secundare și nu dă dependență", spune prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Ce spun psihiatrii despre acest medicament la COVID

Un medic psihiatru ieşean spune că Anxiarul în cantităţi mici nu dă dependenţă şi calmează, însă cu condiţia să fie administrat pe o perioadă scurtă de timp.

"Pe o perioadă scurtă de timp, Anxiar nu provoacă dependență. În general, pentru a fi luat în  cantități mici, nu este nevoie de prescripția unui medic psihiatru. Se administrează pacienților cu tulburări anxioase, cu tulburări depresive, cu schizofrenie și alte manifestări psihotice. Utilizat pe o perioadă mai mare de 4 săptămâni, Anxiar poate provoca dependență.

Pentru dozele mici, de 1-2 ml., nu există niciun pericol. Pentru tratamentul pe termen lung, se consultă, însă, medicul psihiatru", spune dr. Ovidiu Alexinschi, medic psihiatru la Institutul de Psihiatrie Socola din Iași.
 

×
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close