Antena 3 CNN Actualitate De vineri îţi poţi da casa în plată. Primii paşi pe care trebuie să îi parcurgi

De vineri îţi poţi da casa în plată. Primii paşi pe care trebuie să îi parcurgi

De vineri îţi poţi da casa în plată. Primii paşi pe care trebuie să îi parcurgi
Sursa foto: foto: pixabay.com
12 Mai 2016   •   13:19

De mâine, toţi debitorii care au probleme la rambursarea creditului ipotecar pot începe demersurile pentru darea în plată. Teoretic parcurgerea tuturor etapelor impuse prin Legea 77/2016 ar face ca în maximum 34 de zile de la data notificării băncii, foştii debitori pot deveni liberi de orice datorie către bancă. Dacă respectivul debitor nu ajunge la o înţelegere cu banca pentru a-şi uşura serviciul datoriei şi a rămâne totuşi cu locuinţa, potrivit economica.net.

Primul Pas

Consumatorul întocmeşte o notificare şi o transmite creditorului, printr-un executor judecătoresc, avocat sau notar public, prin care îl informează că a decis să apeleze la Legea privind darea în plată şi să transmită astfel dreptul de proprietate asupra imobilului obţinut prin credit ipotecar, pentru a stinge datoria.

Dacă împrumutul a fost vândut de bancă la o societate de recuperare de creanţe consumatorul va adresa notificarea prevăzută la art. 5 din Legea nr. 77/2016 atât instituţiei care i-a acordat iniţial creditul, cât şi cesionarului creanţei.

Această notificare opreşte efectele contractului de credit de aceea iar ratele şi penalităţile creditului nu mai curg. Aceste notificări au în vedere două ipoteze distincte: clientul intenţionează ca banca să accepte o negociere a clauzelor contractuale la niveluri adaptate veniturilor acestuia şi a doua, intenţia debitorului de a se elibera de plata datoriilor născute din contractul de credit prin darea în plată a imobilului/imobilelor.

Pasul doi

Banca are dreptul de a formula contestaţie împotriva notificării transmise de clienţi, în termen de 10 zile de la data comunicării acesteia. Contestaţia se adresează instanţei de la domiciliul consumatorului. Împotriva hotărârii prin care prima instanţă s-a pronunţat asupra contestaţiei se poate face apel de partea interesată, în termen de 15 zile lucrătoare de la comunicare. În termen de 10 zile de la data respingerii contestaţiei în mod definitiv, instituţia de credit trebuie să se prezinte la notar pentru a semna transferul dreptului de proprietate.

Pasul trei

Dacă o astfel de contestaţie nu a existat din partea creditorului, cererea debitorului (client) se va judeca în procedură de urgenţă, cu citarea părţilor, de către judecătoria în circumscripţia în care domiciliază consumatorul. Dacă creditorul nu se conformează dispoziţiilor legale, debitorul poate solicita instanţei să pronunţe o hotărâre prin care să se constate stingerea obligaţiilor născute din contractul de credit ipotecar şi să transmită dreptul de proprietate către creditor.

Mai mult, pe economica.net

×
Subiecte în articol: legea darii in plata
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close