Antena 3 CNN Actualitate Declarația unică 2024 | Termenul limită până la care trebuie depusă

Declarația unică 2024 | Termenul limită până la care trebuie depusă

Românii cu venituri din activităţi independente au timp până pe 27 Mai să depună declarația unică, aşa numitul Formular 212.

de Laura Dinu    |    20 Mar 2024   •   07:47

Declarația se completează de către toate persoanele care au avut alte venituri decât cele salariale. Vorbim despre chirii, dividende, dobânzi, criptomodene, meditaţii sau chiar şi videochat.

De asemenea, Declarația Unică poate fi depusă și de persoanele care nu realizează venituri, dar vor să se asigure în sistemul public de sănătate. Potrivit ANAF, salariul minim luat in calcul pentru veniturile aferente anului trecut este de 3.000 de lei.

Recomandare din top articole

Declaraţia se poate depune online, prin intermediul serviciului "Spaţiul privat virtual" de pe portalul ANAF, pe portalul e-guvernare.ro pe baza certificatului digital calificat sau direct la registratura organului fiscal sau prin poştă, cu confirmare de primire.

Cine nu trebuie să depună declarația unică

Pe de altă parte, toţi cei care obţin venituri din salarii, pensii dar şi persoanele care dețin contracte pentru drepturi de autor a căror valoare nu depășește un salariu minim brut nu trebuie să depună declarația unică.

Cine depune declarația unică

Declaraţia se completează şi se depune de către persoanele fizice care în anul de impunere au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate şi care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.

Declaraţia se depune şi de către următoarele categorii de contribuabili:

a) profesionişti, astfel cum sunt reglementaţi de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Codul civil, şi persoanele fizice care obţin venituri exclusiv din drepturile de autor şi drepturile conexe care au beneficiat de indemnizaţia prevăzută la art. 3 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru stimularea creşterii ocupării forţei de muncă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 282/2020, cu modificările şi completările ulterioare;

b) persoanele fizice care nu realizează venituri şi care optează pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate;

c) persoanele fizice prevăzute la art. LXI alin. (2) şi (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 115/2023:

c1) care în cursul anului 2023 au realizat venituri din activităţi independente, din drepturi de proprietate intelectuală, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură pentru care la determinarea bazei anuale de calcul al contribuţiei de asigurări sociale şi al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, după caz, la depunerea declaraţiei prevăzute la art. 120 din Codul fiscal au utilizat un alt nivel al salariului minim garantat în plată decât cel de 3.000 lei prevăzut în Hotărârea Guvernului nr. 1.447/2022 pentru stabilirea salariului minim brut pe ţară garantat în plată;

c2) care au realizat în cursul anului 2023 venituri din drepturi de proprietate intelectuală, în baza contractelor de activitate sportivă, din arendă, din asocieri cu persoane juridice contribuabili potrivit titlului II sau III din Codul fiscal, pentru care impozitul se reţine la sursă de plătitorii de venituri, în situaţia în care, la verificarea încadrării venitului în plafoanele anuale, precum şi la determinarea bazei anuale de calcul al contribuţiei de asigurări sociale şi al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, după caz, plătitorul a utilizat un alt nivel al salariului minim brut pe ţară decât cel de 3.000 lei prevăzut în Hotărârea Guvernului nr. 1.447/2022 pentru stabilirea salariului minim brut pe ţară garantat în plată.

×
Subiecte în articol: declaratia unica Formular 212
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close