Antena 3 CNN Actualitate Demisie în Guvernul Cioloș în urma scandalului Murfatlar

Demisie în Guvernul Cioloș în urma scandalului Murfatlar

Demisie în Guvernul Cioloș în urma scandalului Murfatlar
Sursa foto: Foto: gov.ro
21 Oct 2016   •   13:02

Aceasta a fost numită în funcția de secretar de stat în luna septembrie, după ce Gabriel Biriș și-a depus demisia, fiind propusă de către ministrul Finanțelor, Anca Dragu, iar acum a demisionat după ce a fost acuzată de abuz în serviciu.

Ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, a acceptat demisia secretarului de stat Mariana Vizoli, dar şi a şefului Antifraudă, Daniel Diaconescu, după ce procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus acţiunii penale faţă de aceştia, se arată într-un comunicat al MFP transmis, vineri, Agerpres.

"Ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, a acceptat demisiile celor doi reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice şi ANAF după ce procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 20 octombrie 2016, faţa de aceştia", se arată în comunicatul citat.

În comunicat se mai precizează faptul că ANAF a pus la dispoziţia DNA toate documentele solicitate şi va continua să ofere toate informaţiile necesare pentru finalizarea anchetei.

"Am spus-o încă de la începutul mandatului meu, Ministerul Finanţelor Publice şi ANAF sunt printre cele mai importante instituţii din România, iar reprezentanţii lor trebuie sa fie mai presus de orice suspiciune. Asupra integrităţii membrilor din conducerea Ministerul Finanţelor Publice şi ANAF nu trebuie să existe nicio urmă de îndoială", a spus ministrul Finanţelor.

Mai mulţi directori, la data faptelor, din cadrul Ministerului Finanţelor Publice (MFP) şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) sunt urmăriţi penal sub control judiciar în dosarul evaziunii fiscale în domeniul băuturilor alcoolice cu prejudiciu de aproximativ 600 milioane lei.

Conform unui comunicat transmis vineri de DNA, procurorii anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile faţă de Ana Jarda, la data faptelor director în cadrul Direcţiei generale management al domeniilor reglementate specific din cadrul MFP, membru al Comisiei pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor, Daniel Diaconescu, la data faptelor, directorul general al Direcţiei generale de informaţii fiscale din cadrul ANAF, membru al aceleiaşi comisii, Mariana Vizoli, la data faptelor director al Direcţiei de legislaţie în domeniul TVA din cadrul MFP, membru al comisiei menţionate, Ciprian Badea, la data faptelor director general al Direcţiei generale juridice din cadrul MFP, vicepreşedintele comisiei, şi Monica Negruţiu, la data faptelor directorul general al Direcţiei generale de reglementare a colectării creanţelor bugetare - ANAF şi membru al comisiei.

Cei cinci funcţionari publici sunt acuzaţi de abuz în serviciu.

Procurorii spun că, în perioada 2010 - 2014, patru societăţi cu activitate de producere şi comercializare a băuturilor alcoolice, deţinute sau controlate de George Ivănescu, Cătălin Bucura, Gheorghe Zlotea şi de alte persoane, au produs un prejudiciu total de 597.218.168 (aproximativ 132 milioane de euro) bugetului de stat prin sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale.

Activitatea infracţională s-a desfăşurat în condiţiile în care funcţionarii publici din cadrul autorităţilor fiscale şi vamale competente fie nu au îndeplinit actele la care erau obligaţi prin atribuţiile de serviciu, fie au îndeplinit asemenea acte în mod defectuos.

Astfel, anchetatorii au reţinut că prejudiciul adus bugetului de stat a fost cauzat de autorizarea, cu încălcarea dispoziţiilor legale, a trei antrepozite fiscale de producţie alcool şi băuturi alcoolice deţinute de societăţi şi sustragerea de la plata taxei pe valoarea adăugată, a accizelor şi a altor obligaţii fiscale prin înregistrarea unor operaţiuni fictive, care au mărit taxa deductibilă.

În context, DNA menţionează că cei cinci funcţionari publici care au fost puşi sub control judiciar au făcut parte din Comisia pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor armonizate din cadrul Ministerului Finanţelor Publice (MFP), ei fiind acuzaţi că, în cazul a două dintre antrepozitele fiscale de producere a băuturilor alcoolice, au încălcat legea în procedura de autorizare, prin adoptarea unor soluţii de admitere a cererilor în alte condiţii decât cele legale.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Autocar plin cu români, accident înfiorător în Slovenia
x close