Antena 3 CNN Actualitate Deputatul PSD Victor Socaciu propune dublarea filmelor străine în limba română

Deputatul PSD Victor Socaciu propune dublarea filmelor străine în limba română

Deputatul PSD Victor Socaciu propune dublarea filmelor străine în limba română
Sursa foto: Foto: Intact Images
06 Mai 2011   •   19:40

Deputatul social-democrat Victor Socaciu a depus în această săptămână la Camera Deputaţilor o iniţiativă legislativă de modificare a Legii audiovizualului, care prevede obligativitatea dublării filmelor străine în limba română, potrivit Agerpres.

Socaciu consideră că avantajul dublării faţă de subtitrare constă în faptul că expresiile din limba străină folosite în film sunt înlocuite cu traducerea expresiilor în limba română, contribuind astfel la protejarea identităţii naţionale. El mai susţine că prin dublare mesajul filmului este mai uşor receptat de către public.

În plus, nerespectarea acestei dispoziţii este considerată contravenţie, deoarece, consideră deputatul, iniţiativa legislativă urmăreşte "protejarea identităţii naţionale".

"Folosirea subtitrării introduce cuvinte noi, care ulterior vor fi asimilate de populaţie. Aceste cuvinte sunt apoi folosite din ce în ce mai des în limbaj şi ajung să fie considerate ca termeni obişnuiţi. Din această cauză limba se deteriorează, acest aspect conducând la afectarea identităţii naţionale", susţine PSD-istul.

Pentru această iniţiativă legislativă, care vizează modificarea Legii audiovizualului, au fost solicitate avizul Consiliului Legislativ şi punctul de vedere al Guvernului.

×
Subiecte în articol: initiativa legislativa
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu a anunţat că nu se retrage din cursă
x close