Antena 3 CNN Actualitate Descoperire uriașă făcută de astronomii români

Descoperire uriașă făcută de astronomii români

O stea variabilă într-o constelație îndepărtată, de aproximativ 13.600 de ani-lumină, a fost descoperită de astronomii din Galați. Steaua a primit numele de „Galați V15”.

Descoperire uriașă făcută de astronomii români
Sursa foto: Pixabay.com
15 Iun 2020   •   18:19

Astronomii gălăţeni au făcut o nouă descoperire importantă cu ajutorul aparatelor performante de la Observatorul Astronomic.

Ei au descoperit, în luna aprilie, o stea variabilă într-o constelaţie îndepărtată, dar specialiştii au avut nevoie de timp pentru a o confirma. Recent, steaua a fost trecută în mod oficial în baza internaţională fiind botezată Galaţi V15.

„În urma analizei curbei de lumină, s-a constatat că este o stea variabilă necunoscută de tipul EW (W Ursae Majoris) şi s-a determinat minimul şi maximul strălucirii, dar şi perioada de variabiliate care este de aproximativ 8,77 ore. Toate aceste date au fost raportate către Asociaţia Americană a Observatorilor de Stele Variabile (AAVSO - American Association of Variable Stars Observers), unde au fost incluse în baza de date internaţională a stelelor variabile. Steaua variabilă, descoperită în dreptul nebuloasei IC 1396 din constelaţia Cefeu, a primit denumire de Galaţi V15”, au anunţat reprezentanţii Observatorului Astronomic gălăţean.

Potrivit reprezentanţilor Observatorului Astronomic gălăţean, stelele variabile de tip EW (W Ursae Majoris) sunt sisteme formate din două corpuri care orbitează în jurul centrului comun de masă.

Aceste stele ale sistemului binar au suprafeţele în contact şi se deformează reciproc, având forme elipsoidale datorită atracţiei gravitaţionale şi a rotaţiei rapide.

În acelaşi timp, aceste stele se eclipsează reciproc, ceea ce determină să existe o variaţie a strălucirii sistemului binar.

Steaua Galaţi V15 se află într-o nebuloasă situată în constelaţia Cefeu. Aceasta este un amestec de praf şi gaz cosmic în care se formează noi stele.

Folosind metode ştiinţifice, astronomii gălăţeni au stabilit că distanţa până la steaua variabilă este de aproximativ 13.600 ani-lumină.

Sursă: Mediafax
×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close