Antena 3 CNN Actualitate Descoperiți. Mărturii-bombă despre șpăgile date în sediul SRI

Descoperiți. Mărturii-bombă despre șpăgile date în sediul SRI

Descoperiți. Mărturii-bombă despre șpăgile date în sediul SRI
Sursa foto: foto: captura Antena 3
25 Mai 2019   •   23:54

Noi detalii-bombă au fost prezentate, sâmbătă, de Andreea Sava, la "Descoperiți", în cazul șpăgilor care s-ar fi dat în sediul SRI.

Citește și: Descoperiți. Milionarii care amenință să arunce în aer sistemul

Citește și: Descoperiți. Mesaj incendiar pentru Dragnea despre sentință

O informație vehiculată pe surse, un denunț dispărut și o bombă care amenința să clatine unul dintre cele mai solide bastioane ale așa-numitului stat paralel: fostul director al SRI, George Maior, ar fi fost denunțat de un om de afaceri pentru o mită de 500 de mii de euro.

Mai surprinzătoare decât existența denunțului a fost lovitura că DNA cere instanței infirmarea clasării dosarului cu pricina și redeschiderea anchetei. De ce surprinzătoare? Pentru că, deși în linia întâi s-a aflat mai mult șeful operativ al SRI, generalul Florian Coldea, George Maior s-a dovedit cel puțin la fel de puternic. Măcar și pentru că ministrului de Externe i-au trebuit nu mai puțin de 8 luni până să îndrăznească să solicite rechemarea sa din funcția de ambasador în SUA, deși șeful său de partid îi ceruse ferm chiar și public să facă asta.

Chiar dacă a fost forțat să demisioneze la începutul anului 2015, nimic nu s-a apropiat măcar de George Maior nici după ce n-a mai fost director SRI și, deși s-a aflat că a fost sursa dosarului de integritate care aproape că era să nu-l lase pe Klaus Iohannis să candideze, Președintele l-a menținut ca ambasador la Washington, indiferent câte protocoale, scandaluri și acuzații grave au apărut. Sistemul a continuat să-l apere pe Maior, și chiar parcursul denunțului dezvăluit de Ana Maria Roman indică asta.

Când un afacerist, se pare că Tiberiu Urdăreanu, a făcut denunțul la DNA în 2015, sistemul a intrat în panică. După cum relatează o altă jurnalistă, Sorina Matei, un important ofițer SRI a venit la DNA să pună întrebări despre dosar. Ce probe au, dacă există înregistrări. Și existau: documente, extrase de cont, înregistrări ambientale și chiar și un martor: un alt afacerist controversat și acuzat de presă de legături cu sistemul, Nicolae Dumitru zis Niro.

De ce s-a pierdut denunțul inițial și cum a fost regăsit? Răspunsul la ambele întrebări este: frica. În momentul în care s-a trezit în brațe cu un denunț în care afaceristul susținea că, la solicitarea lui Maior, pe atunci directorul SRI, s-a dus, în 2014 în preajma campaniei, cu 500 de mii de euro chiar în sediul din Băneasa al serviciului să-i dea banii generalului Gabriel Oprea pentru susținerea partidului, procurorul de caz a decis că trebuie să ascundă cumva denunțul și să ocolească oamenii din DNA fideli lui Maior și Kovesi.

Așa că, împreună cu un șef de secție, se pare chiar actualul procuror-șef interimar al DNA, Călin Nistor, au inventat un artificiu: au făcut o autosesizare în baza denunțului și au întocmit un dosar pe numele lui Gabriel Oprea, ca să nu atragă atenția. Iar denunțul, spune Sorina Matei, a fost secretizat și denunțătorul a fost făcut martor protejat. Când celălalt afacerist, Nicolae Dumitru Niro, a mai și confirmat povestea ca martor, ancheta a devenit o adevărată bombă. Doar că a fost îngropată. Procurorul inițial, Claudia Roșu, soția lui Doru Țuluș, aflat în conflict direct cu Laura Codruța Kovesi, a plecat din DNA în 2017.

Dosarul a fost repartizat unui alt procuror care l-ar fi audiat și pe Urdăreanu, care și-ar fi menținut denunțul, și pe Niro, care a confirmat totul. Iar, când apele erau învolburate cu alte probleme, cauza a fost clasată. Asta ar fi, pe scurt, povestea.

O poveste care explodează acum, după 3 ani și jumătate, pe mai multe planuri decât ar părea la prima vedere. O dată, avem nucleara că o mită s-ar fi dat în sediul SRI. Apoi confirmarea că afaceriști importanți ai țării, chiar din domenii strategice, ar fi fost ținuți în mână de sistem. Și ultima, că cineva tot din sistem a decis că a venit momentul ca steaua lui George Maior să apună. A decis în urmă cu aproape 4 ani, dar acum ar avea și încrederea că de data asta ar putea să și reușească.

Continuarea, în materialul exclusiv prezentat, sâmbătă, de Andreea Sava la Descoperiți:

×
Subiecte în articol: andreea sava Descoperiți Klaus Iohannis
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close