Antena 3 CNN Actualitate Despăgubiri de milioane de euro, plătite de statul român foştilor deţinuţi care au câştigat procese la CEDO | Anunţul Administraţiei Penitenciarelor

Despăgubiri de milioane de euro, plătite de statul român foştilor deţinuţi care au câştigat procese la CEDO | Anunţul Administraţiei Penitenciarelor

Aproape 17 milioane de euro au fost achitate de statul român, până în prezent, fostelor persoane private de libertate care au câștigat despăgubiri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Despăgubiri de milioane de euro, plătite de statul român foştilor deţinuţi care au câştigat procese la CEDO | Anunţul Administraţiei Penitenciarelor
Sursa foto: GettyImages
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Mar 2024   •   17:11

Anunţul a fost făcut de directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Dan Halchin, la prezentarea bilanţului activităţii ANP în 2023.

"În ultimii 15 ani, în sistemul penitenciar au fost deţinute 160.000 de persoane private de libertate. Dintre acestea, în ultimii 15 ani, au câştigat la CEDO despăgubiri în media sumei de 4.000 - 5.000 de euro, 4.300 de foste persoane private de libertate, 4.300 raportat la 160.000, iar suma totală pe care statul român a plătit-o, până în acest moment, din evidenţele pe care le are Administraţia Naţională a Penitenciarelor la dispoziţie, este de 16,8 milioane de euro. (...)

Procentul cauzelor câştigate la CEDO este în marja 2 - 3%. (...) Dacă vom caza 100 de persoane, în orice infrastructură, fie ea şi de tip hotelier, vă garantez că în 15 ani vor fi două-trei plângeri sau reclamaţii. (...) S-a vehiculat de foarte multe ori că statul român plăteşte sute de milioane de euro, ceea ce nu este adevărat", a declarat Halchin, la prezentarea bilanţului activităţii ANP în 2023, potrivit Agerpres.ro. 

Memorandum cu măsuri de extindere a infrastructurii penitenciare

De asemenea, directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Dan Halchin, a amintit că Guvernul a aprobat un memorandum cu măsuri de extindere a infrastructurii penitenciare.

"Practic, în intervalul 2022 - 2025, documentul programatic spune că trebuie să ne mărim capacitatea cu 7.800 de noi locuri de cazare. După eforturi realmente extraordinare, s-a reuşit, pentru al treilea an consecutiv, respectarea acestei planificări.

Cu alte cuvinte, în 2023 au fost programate a fi date în folosinţă un număr de 1.275 de noi locuri, au fost date 1.282. Un aspect foarte important care trebuie menţionat este faptul că noile penitenciare de la Unguriu şi de la Berceni, unităţi care despre care s-a vorbit foarte mult timp, au beneficiat de semnarea contractului de execuţie propriu-zisă, iar începând din anul acesta, din ianuarie, unităţile se află în faza de execuţie", a menţionat şeful Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).

×
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close