Antena 3 CNN Actualitate Deținuții din Penitenciarul-spital Jilava care nu mai sunt contagioși ar putea să fie plimbați 600 km până la Timișoara. Care este motivul

Deținuții din Penitenciarul-spital Jilava care nu mai sunt contagioși ar putea să fie plimbați 600 km până la Timișoara. Care este motivul

Deținuții din Penitenciarul-spital București-Jilava, bolnavi de COVID-19, care nu mai au risc de contagiune, sunt mutați în penitenciarele din Ploiești și Timișoara, a anunțat, marți, Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP).

Deținuții din Penitenciarul-spital Jilava care nu mai sunt contagioși ar putea să fie plimbați 600 km până la Timișoara. Care este motivul
Sursa foto: Hepta
de Gabriel Dano    |    22 Dec 2020   •   23:15

„Având în vedere evoluția situației epidemiologice pe plan național și evaluarea modalității optime de gestionare a cazurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2 în rândul persoanelor custodiate, pentru creșterea capacității Penitenciarului- Spital București-Jilava, în urma analizei efectuate de Administrația Națională a Penitenciarelor, în temeiul Ordinului C.N.C.C.I. nr. 4649288/09.11.2020 și a art. 15 din Legea nr. 254/2013, Penitenciarele Ploiești și Timișoara vor asigura custodierea persoanelor private de libertate care nu mai prezintă risc de contagiune după perioada de 14 zile de spitalizare în penitenciar-spital”, anunță ANP.

Potrivit ANP, stabilirea unităţii de detenţie pentru perioada de monitorizare post-tratament presupune analizarea criteriului proximităţii faţă de penitenciarul care asigura executarea pedepsei privative de libertate, fiind vizat interesul superior al persoanelor condamnate.

„Subliniem că nicio persoană privată de libertate pentru care Penitenciarul-Spital Bucureşti-Jilava asigură protocolul de tratament COVID-19 nu prezintă alterări ale stării de sănătate sau modificări de natură a necesita intervenţii medicale externe sistemului penitenciar”, mai arată ANP.

Printre aceștia s-ar putea afla și Liviu Dragnea. Deși fostu lider PSD s-ar afla în a 14-a zi de COVID-19, și teoretic ar putea să se întoarcă în penitenciarul din care a plecat, există posibilitatea, spun surse Antena 3, de a fi mutat la Ploiești sau la Timișoara. Familia fostului lider PSD se teme că viața lui Dragnea ar putea fi în pericol.

"Pentru că au trecut 14 zile, procedura spune că ar trebui testat din nou, numai că există o problemă: dacă testul va ieși din nou pozitiv, pentru că sunt șanse, Liviu Dragnea va fi transferat fie la penitenciarul din Ploiești, fie la cel din Timișoara.

Cei de la ANP au încheiat un protocol cu cele două penitenciare, dar și cu penitenciarul din Mioveni, pe de altă parte, pentru investigații suplimentare, pentru că acolo sunt anumite aparate și mai mulți doctori. Nu se întreabă nimeni ce spun familiile deținuților, pentru că sunt în momentul de față 214 persoane internate la spitalul-penitenciar Jilava. Dacă testele au rezultat negativ, deținuții se întorc în penitenciarul de unde au venit. În speță, la Liviu Dragnea, trebuie să se întoarcă la Penitenciarul Rahova", a spus reporterul Roxana Ciucă.

Logodnica lui Liviu Dragnea, Irina Tănase, a vorbit, în exclusivitate, la Antena 3, despre starea de sănătate a lui Liviu Dragnea. Aceasta a spus că familia acestuia este foarte îngrijorată.

"Nu există nicio explicație. Starea lui este bună, este una stabilă, mai are o zi de carantină. Pe data de 23 ar trebui să fie transportat înapoi la Penitenciarul Rahova, însă se pare că în conducerea spitalului sau în modalitatea lor de organizare s-a hotărât că ar trebui să fie mutat la penitenciar la Ploiești sau la Timișoara pentru 10 zile.

Explicația pe care au dat-o a fost aceea că și dacă ar fi fost în stare de libertate după carantină ar fi obligat, după 10 zile, să poarte mască. El a purtat mască și până acum, a avut dezinfectant, a dezinfectat absolut tot în jurul lui, evident nu este asta o problemă.

Le-a spus și el că mutatul la alt penitenciar doar pentru că în afară se poartă măști nu este un argument valid și că îi încalcă drepturile și atunci cei de la Jilava au venit cu o soluție nemaiîntâlnită. Ca o paranteză, în cadrul procedurii lor pentru pacienții cu COVID din sistemul ANP, în momentul în care un deținut are testull COVID pozitiv el este transportat la un spital penitenciar COVID, cum ar fi Jilava, este ținut timp de 14 zile și tratat, după care este întors la unitatea de unde a plecat, nu se mai face absolut niciun test.

Ei, în cazul lui Liviu lucrurile stau diferit", a spus Irina Tănase, într-un interviu acordat Sabinei Iosub, pentru Antena 3.

Irina Tănase a spus că în ultima perioadă a primit avertismente de la multe persoane cunoscute care au trecut prin COVID ca Liviu Dragnea să aibă grijă ce medicamente i se vor administra pe perioada cât e tratat pentru infecția cu noul coronavirus.

×
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close