Antena 3 CNN Actualitate Directorul uzinei de maşini din Reşiţa, implicat într-un imens dosar de evaziune fiscală

Directorul uzinei de maşini din Reşiţa, implicat într-un imens dosar de evaziune fiscală

Directorul uzinei de maşini din Reşiţa, implicat într-un imens dosar de evaziune fiscală
Sursa foto: Foto: Intact Images
01 Dec 2010   •   19:51

Nume grele din politică şi afaceri se regăsesc într-un dosar în care, deocamdată, a fost reţinut şeful Uzinei de maşini din Reşiţa. Alături de el în dosarul privind returnări ilegale de TVA este anchetat şi libanezul Said Baaklini, prins acum două zile, în Bulgaria. Cercetat ar fi şi un senator

În acest dosar a fost reţinut şi preşedintele Consiliului de Adminitraţie al uzinei de la Reşiţa, Adrian Preda. Celor doi li se aduce acuzaţia de complicitate la evaziune fiscală. Surse judiciare spun că libanezul Said Baaklini ar fi cumpărat motoare pentru vapoare de la uzina de maşini din Reşiţa, cu aproape 250 milioane de euro.

Valoarea reală a utilajelor era de doar 5 milioane de euro. Pentru cei 250 de milioane cetăţeanul libanez ar fi cerut de la stat o returnare de TVA de 60 milioane de euro. Surse judiciare spun că această solicitare ar fi fost intermediată de senatorul PDL, Mircea Baniaş. În dosar apar şi fotografiile unor oficiali ANAF. Suma urma sa fie împărţită între Baaklini şi cei doi şefi ai uzinei.

Preşedintele Consiliului de Administraţie al UCM Reşiţa a fost adus cu mandat de aducere marţi dimineaţa la DNA. Cu o zi înainte au avut loc mai multe percheziţii în Reşiţa şi Timişoara.

Judecătorii de la Curtea Supremă vor fi cei care vor decide dacă avizează sau nu arestarea preventivă. Reţinerea lui Chebuţiu are legătură se pare cu afacerile libanezului Said Baaklini, dat în urmărire internaţională pentru rambursări ilegale de TVA în valoare de câteva zeci de milioane de euro. Supranumit "regele conservelor" Baaklini a fost capturat acum două zile la Sofia. Nu a fost adus însă în România pentru că ar fi suferit un preinfarct şi este ţinut sub pază în spital.

 


Surse judiciare spun că în acest dosar sunt implicate şi nume din politică: se vorbeşte despre un senator dar şi un secretar de secretar de stat din Ministerul de Finanţe.

De altfel libanezul este cunoscut drept un personaj cu multe relaţii, A avut afaceri cu proprietarul Rodipet, Hassan Awdi dar şi cu Cristian Borcea. Mai mult numele lui a fost asociat cu cel lui Sorin Ovidiu Vîntu după ce s-a aflat că a ridicat 5 miliarde de lei vechi chiar înainte de prăbuşirea Băncii Române de Scont.

×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close