Antena 3 CNN Actualitate Avem documentul: Lista finală cu scumpirile pentru români de la Guvern

Avem documentul: Lista finală cu scumpirile pentru români de la Guvern

Guvernul scumpește masa la restaurant, țigările și sucurile cu zahăr. În plus, crește și impozitul pentru case, dar și TVA-ul pentru cei care vor să își cumpere o locuință. Unele scumpiri vor intra în vigoare chiar din luna august, în timp ce restul se vor aplica din prima zi a anului viitor.

Avem documentul: Lista finală cu scumpirile pentru români de la Guvern
Sursa foto: Getty Images/ Karen Ducey
de Gabriel Dano    |    05 Iul 2022   •   16:45

De la 1 august, dar și de la 1 ianuarie 2023 vom vedea mai multe măsuri care presupun creșteri de TVA, dar și creșteri ale impozitelor. Dacă facem referire la 1 august, vom vedea că va crește acciza pentru tutun cu 31 de lei, iar acest lucru ar putea însemna o majorare de 60 de bani pentru un pachet de țigări. În același timp, va crește și acciza pentru alcool. Dacă ne uităm la 1 ianuarie 2023, vom vedea că sunt mai multe creșteri de TVA.

"În primul rând, va crește TVA-ul pentru sucurile cu zahăr, pentru berea fără alcool, de la 9 la 19 %, dar și pentru serviciile de catering, de la 5 la 9 %. Astfel, pentru o masă la restaurant vom plăti mai mult cu 4,10 lei, de la 55,90 le, cât este în prezent la 60 de lei.

Și pentru o noapte de cazare vom plăti mai mult, de la 5 la sută cota de TVA din prezent va crește la 9 %  - iar pentru o noapte în Poiana Brașov, în loc de 350 de lei vom da cu 17 lei mai mult, deci 367 de lei. În același timp, vor fi creșteri și pentru imobiliare, de la 5 % la 19 % pentru toate imobilele care depășesc 120 de metri pătrați și o valoare de 600.000 de euro.

Pentru un apartament care în prezent este 140.000 de euro vom plăti cu 21.000 de euro mai mult și va ajunge să fie 161.000 de euro. Pentru acestea vom plăti și impozit mai mare, în jur de 60 la sută iar acesta va fi calculat în funcție de evaluarea imobilului din grila notarială. În același timp, vor fi impozite mai mari și pentru cei care obțin venituri din jocuri de noroc", a transmis corespondentul Antena 3 Ioana Câșlaru.

În funcție de valoarea venitului, va fi impozit de până la 40 %.Toate aceste informații au fost publicate aseară pe site-ul Ministerului de Finanțe.

 

×
Subiecte în articol: scumpiri guvern
Parteneri
Creștere progresivă a contribuţiei la pensii. Milioane de români vizați
x close