Antena 3 CNN Actualitate Document secret: Aceștia sunt comandanții penitenciarelor din perioada comunistă

Document secret: Aceștia sunt comandanții penitenciarelor din perioada comunistă

Document secret: Aceștia sunt comandanții penitenciarelor din perioada comunistă
18 Apr 2019   •   17:02

Istoricul Marius Oprea a oferit DCNews.ro un document secret ce conține lista comandanților din penitenciarele unde au fost supuși terorii sute de mii de deținuți politici. 

”Ceea ce m-a convins, în cele din urmă, să-mi asum riscul de a da publicităţii un document secret este însuşi caracterul său secret. E secret, în raport cu un conţinut care ar fi trebuit să fie cunoscut de toţi românii, imediat după aşa-zisa cădere a regimului comunist. Este vorba de lista comandanţilor şi a subordonaţilor lor cu funcţii de comandă ai penitenciarelor din România, în anii terorii staliniste, cînd nu exista loc de detenţie în ţară în care să nu fi fost închişi, maltrataţi, supuşi exterminării, sute de mii de deţinuţi politici.

De ce a avut, din 1992, de la alcătuirea sa, şi e de presupus că are (pentru că n-a fost dat publicităţii, deşi e de interes public), acest document, regimul unui secret de serviciu? Pentru ca torţionarii să nu poată fi judecaţi, să-şi poată primi în linişte pensiile speciale. Cei ce au comandat puşcăriile sînt ultima verigă a unui sistem” spune Marius Oprea.

Vezi AICI documentul

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close