Antena 3 CNN Actualitate Doliu în cinematografia românească. A murit celebrul cascador Vasile Popa „Țeavă”

Doliu în cinematografia românească. A murit celebrul cascador Vasile Popa „Țeavă”

Cascadorul Vasile Popa, cunoscut în lumea cinematografiei drept „Țeavă”, s-a stins din viață noaptea trecută, cu doar câteva zile înainte să împlinească 74 de ani. Fost boxer la Dinamo, Vasile Popa a jucat în peste 400 de filme, după ce șansa a făcut ca regizorul Sergiu Nicolaescu să-l remarce la un meci și să-i propună să devină cascador.

Doliu în cinematografia românească. A murit celebrul cascador Vasile Popa „Țeavă”
de Gabriel Dano    |    08 Mar 2021   •   19:03

A pornit pe acest drum, a îndrăgit enorm această meserie și a jucat în 400 de filme, fiind de cele mai multe ori erou negativ. La cutremurul din 1977, Vasile Popa a participat, alături de colegii cascadori, la descoperirea supraviețuitorilor din blocurile dărâmate din București. ”Am scos 24 de oameni de la blocul Scala!”, rememora Popa, cel care a fost martor la moartea eroică a colegului său Tudor Stavru, la blocul Nestor.

Și-a desfășurat activitatea alături de cei mai mari actori și regizori (Sergiu Nicolaescu, Mircea Vieroiu, Savel Steopu, Geo Saizescu, Nicolae Mărgineanu, Mircea Danieliuc, Dan Pița și alţi regizori cu renume, dar și alături de mari actori, precum: Amza Pellea, Gheorghe Dinică, Horațiu Mălăele, Florin Piersic, Jean Constantin, Ion Besoiu, Dem Rădulescu, Puiu Călinescu, Vladimir Guăitan etc) din România și din întreaga lume, realizând mari capodopere ale filmului și cinematografiei româneşti și internaţionale.

Cu farmecul său artistic a reaslizat firme de renume și reprezentative pentru istoria filmului românesc (Mihai Viteazu – 1970, Osânda – 1977, Balanța – 1992, Nemuritorii – 1974, Un comisar acuză – 1974, Dreptatea – 1989, Martor dispărut – 1989, Racolarea – 1985, Trandafirul galben – 1982 și încă cel puțin 300 de filme).

O contribuție deosebită pentru istoria filmului românesc în care și-a expus rolul interpretativ în personaje artistice de mare valoare.

"Avem obligația morală de a continua și dezvolta ceea ce maestrul și mentorul nostru, Popa Vasile, ne-a dăruit: PROFESIONALISMUL, CURAJUL, SOLIDARITATEA ȘI PRIETENIA LUI.
BUNUL DUMNEZEU SĂ-L ODIHNEASCĂ ÎN LINIȘTE ȘI PACE PE MAESTRUL „ȚEAVĂ”!

Suntem profund îndureraţi de dispariţia dragului nostru mentor, coleg și prieten, maestrul POPA VASILE, omul care ne-a dăruit dragostea, curajul și profesionalismul său artistic, caracterul și puterea de a înfrunta moartea în realizarea actului artistic. A fost în permanență un erou omniprezent în multiplele acţiuni umanitare la care a participat pentru salvări de vieţi omeneşti (la cutremurul din 1977, Revoluţia din Decembrie 1989, inundaţii, deszăpeziri și alte activiăți sociale de voluntariat). Maestrul „ȚEAVĂ” , a fost și va rămâne pentru noi cascadorii, omul care ne-a modelat în arta cinematografică. Un om modest și simplu, incontestabil. O figură a portretului cinematografic extrem de realistă și expresivă, „ȚEAVĂ”, a fost un artist complet, inovativ și inventiv în aproape toate domeniile artistice de acțiune (cascador, actor, coordonator și bun profesor al mişcării scenice).

Mare sportiv de performanță și unul dintre cei mai buni boxeri ai clubului Dinamo. Toate aceste opere au fost create cu mesaje și forme educative, transmiţând adevărata și reala expresivitate
a personajului în care a fost distribuit. Mesajele și creațiile sale artistice, precum și implicarea sa în anumite fenomene sociale din punct de vedere educativ, au contribuit definitoriu în formarea și
dezvoltarea artei cinematografice la nivel naţional și internaţional.

Arta filmului romanesc va fi mult mai săracă fără „ȚEAVĂ”, la fel și pentru noi cascadorii", precizează Asociația Cascadorilor Profesioniști din România, într-un comunicat.

Trupul neînsuflețit al maestrului „ȚEAVĂ” va fi depus la Sf. Biserică – Hramul Adormirii Maici Domnului din localitatea Brezoaiele (Bulgaru), jud. Dâmbovița. Înmormântarea va avea loc Marți, 09.03.2021, orele 13:00, anunță foștii colegi ai lui Vasile Popa.

 

×
Subiecte în articol: Vasile Popa
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close