Antena 3 CNN Actualitate Doliu timp de 40 de zile la Catedrala din Cluj. Preoţii discută o posibilă unificare cu Mitropolia Ardealului

Doliu timp de 40 de zile la Catedrala din Cluj. Preoţii discută o posibilă unificare cu Mitropolia Ardealului

Doliu timp de 40 de zile la Catedrala din Cluj. Preoţii discută o posibilă unificare cu Mitropolia Ardealului
Sursa foto: Foto: Mediafax
02 Feb 2011   •   20:32

De aproape 48 de ore, Catedrala Mitropolitană din Cluj s-a transformat într-o mare de lacrimi. Rugi tăcute se înalţă spre cer şi doar vocile tinerilor călugări mai alină suferinţa miilor de credincioşi care au venit să-şi ia rămas bun de la Înalt Presfinţitul Bartolomeu Anania. Tuturor ne rămân cuvintele rostite de părinte, predici vii care capătă acum valoarea unui testament spiritual. .

Au venit la catredrala Mitropolitană dar nu ca altadată. Nu-i mai priveşte din altar părintele Bartolomeu, cu ochii săi blânzi şi nu-i mai poate întâmpina cu predicile calde care le-au mişcat de atâtea ori sufletul.

Mii de credincioşi au venit să-l vadă pentru ultima oară pe cel care le-a pansat inimile şi le-a tratat neputinţele. Cu picioarele tremurânde, cu obrajii spălaţi de lacrimi, cu mâinile împreunate spre cer au trecut rând pe rând, în tăcere, pe la catafalc.

A plecat omul, dar le-a rămas cuvântul. Multora le răsună şi acum în inimă. S-au rugat în cor şi din când în când au ascultat cântecele corului.

Mâine trupul mitropolitului va fi acoperit cu pământ reavăn, aşa cum i-a fost dorinţa.

Doliu la Mitropolia Clujului pentru 40 de zile. Preoţii discută despre numirea noului Mitropolit

Cine va fi noul mitropolit al Clujului? Este întrebarea pe care preoţii şi călugării o rostesc în şoaptă. Există doi favoriţi. Şi mai există voci care susţin varianta ca mitropolia Clujului sa se desfiinteze cu totul. CAM 1De la Sibiu, Andrei Naiţă are amănunte. Andrei. Au comentat feţele bisericeşti aceste zvonuri?

Timp de 40 de zile, Biserica este în doliu şi preoţii nu au voie să aleagă un înlocuitor pentru Bartolomeu Anania. Toţi ochii, însă, sunt aţintiţi la Sibiu. Mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza ar putea cere reunificarea cu Mitropolia Clujului. Aceste probleme ar fi fost deja tratate în urmă cu o lună, la o întâlnire de taină a mai marilor Bisericii Ortodoxe. Tot atunci s-ar fi ales şi succesorul lui Bartolomeu Anania la mitropolia Clujului, în cazul în care aceasta nu se desfinţează.

Viitorul Mitropoliei Clujului s-ar fi discutat aici la Mănăstirea Rohia din Maramureş. Ar fi existat două teme arzătoare. Prima: unificarea mitropoliilor. Deşi a fost înfiinţată în 2006, sunt voci care cer ca mitropolia condusă pînă acum Bartolomeu Anania să se alipească Mitropoliei Ardealului, condusă de Înalt Prea Sfinţitul Laurenţiu Streza.

A doua temă ar fi fost alegerea noului mitropolit în cazul în care mitropolia nu se desfiinţează. Cele mai mari şanse pare să le aibă Ioan Selejan, conducătorul episcopiei Covasnei şi Harghitei.

Însă Bartolomeu ar fi avut o altă preferinţă. Preoţii din subordinea sa spun că fostul mitropolit l-ar fi propus pe episcopul Irineu Bistriţeanu.

Oficial, mai marii Bisericii au impus un doliu al tăcerii. Toţi s-au ferit să comenteze zvonurile. Iar membrii Sfântului Sinod vor vota pentru un nou mitropolit peste o lună şi jumătate.

×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close