Antena 3 CNN Actualitate Dr. Sandra Alexiu, semnal de alarmă la o substanță periculoasă din unele medicamente: "Fiți cumpătați! Fiți atenți!"

Dr. Sandra Alexiu, semnal de alarmă la o substanță periculoasă din unele medicamente: "Fiți cumpătați! Fiți atenți!"

Dr. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, a lansat un semnal de alarmă cu privire la o substanță periculoasă din unele medicamente pe care românii obișnuiesc să le ia des în această perioadă.

Dr. Sandra Alexiu, semnal de alarmă la o substanță periculoasă din unele medicamente: "Fiți cumpătați! Fiți atenți!"
Sursa foto: Facebook | GettyImages
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Feb 2024   •   23:32

Medicul Sandra Alexiu face referire la o atenționare a Agenției Europene a Medicamentului, potrivit căreia unele medicamente pentru răceală conțin pseudoefedrină, o substanță periculoasă pentru pacienți.

"Am primit astăzi o atenționare importantă de la Agenția națională a medicamentelor și dispozitivelor medicale (ANMDM) și tare rău mi-ar părea să treacă neobservată!

E vorba de o substanță care se găsește în aproape toate preparatele pe care le cumpărăm din farmacii sub denumirea de RĂCEALĂ ȘI GRIPĂ și pe care românii le înghit în cantități impresionante pentru a-și trata răcelile fără sa mai discute cu medicii, în speranța că se vindecă mai repede...

Nu doar că luăm fără să întrebăm, dar luam doze enorme!! (...)La fel și pastile de supt, 3-4 feluri, cu pumnul, distrugând ce trebuie să rămână întreg și nevătămat pe limbă", scrie dr. Sandra Alexiu pe Facebook.

Mai mult medicul ne reamintește că o răceală obișnuită trece în șapte zile dacă te duci la medic și într-o săptămână dacă nu te duci la medic, iar lămâia și mierea sunt cele mai importante medicamente de răceală simplă. 

Referitor la substanță periculoasă din unele medicamente, medicul dezvăluie simptomele care pot apărea. 

"Principala substanță care se găsește în medicamentele de "răceală și gripă", PSEUDOEFEDRINA, vine cu atenționări importante!

Nu doar că este periculoasă la pacienții cu boli de inimă și rinichi, dar acum vine și cu vești mai grave: afectări cerebrale reversibile e drept, dar serioase.

Nu vă mai spun câte prostii băgăm în copii, din disperarea de a ii trimite mai repede la școală, în ochi, nas, urechi, supozitoare și desigur un telefon în mână. De fapt ar trebui să le curețe năsucurile pline și să le dea să bea cu paiul limonadă de casă și să umfle baloane, să le facă duș dacă au febră, să aerisească bine camera și să le gătească supă de aripi de curcan ", a scris dr. Sandra Alexiu pe Facebook. 

Fragmentul de bază al comunicării Agenției Europene a Medicamentului (ANMDM)

"Rezumat: A fost raportat un număr mic de cazuri de sindrom de encefalopatie reversibilă posterioară (PRES) și sindrom de vasoconstricție cerebrală reversibilă (RCVS) în asociere cu utilizarea medicamentelor care conțin pseudoefedrină.

Medicamentele care conțin pseudoefedrină sunt contraindicate la pacienții cu hipertensiune arterială severă sau necontrolată, precum și la cei cu insuficiență renală/boală renală acută sau cronică severă, deoarece aceste afecțiuni cresc riscurile de apariție a PRES și RCVS. Simptomele PRES și RCVS includ cefalee severă apărută brusc sau cefalee fulgerătoare, greață, vărsături, confuzie, convulsii și/sau tulburări de vedere.

Pacienții trebuie sfătuiți să oprească imediat utilizarea acestor medicamente și să solicite asistență medicală, dacă apar semne sau simptome de PRES sau RCVS."

Fiți cumpătați! Fiți atenți! Nu forțați natura, fiindcă în lupta aceasta omul nu câștigă niciodată", a mai scris dr. Sandra Alexiu pe Facebook. 

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close