Antena 3 CNN Actualitate Dr. Tudor Ciuhodaru, despre bacteria periculoasă descoperită în Wuhan: "Există un risc crescut de a se transmite!"

Dr. Tudor Ciuhodaru, despre bacteria periculoasă descoperită în Wuhan: "Există un risc crescut de a se transmite!"

Tudor Ciuhodaru, medic UPU la Spitalul de Neurochirurgie Iași, a vorbit, astăzi, în exclusivitate la Antena 3, despre descoperirea în Wuhan a unei bacterii care cauzează holera.

Dr. Tudor Ciuhodaru, despre bacteria periculoasă descoperită în Wuhan: "Există un risc crescut de a se transmite!"
Sursa foto: Antena 3
de Iulia Gorgorin    |    16 Iul 2022   •   14:52

Locuitorii din Wuhan se tem de o nouă epidemie, după ce o bacterie care provoacă holera, a fost detectată într-o piaţă locală.

Bacteria care a îmbolnăvit un student de holeră şi care a fost detectată separat de mostre, de la o anumită specie de ţestoase, într-o piaţă alimentară, a provocat panică în rândul oamenilor, unii comparând situaţia cu cea de la începutul epidemiei de COVID-19.

Oficialii urmăresc acum mai multe produse din acelaşi lot de țestoase care au fost expediate în alte zone din ţară.

Tudor Ciuhodaru, medic UPU la Spitalul de Neurochirurgie Iași, a vorbit în exclusivitate la Antena 3, despre riscul contaminării cu această bacterie.

"Faptul că vine din China, ridică mari semne de întrebare, mai ales că am văzut de-a lungul timpului informații contradictorii și lipsă de transparență, în ceea ce privește notificarea acestor date medicale. Dar, ca să spunem lucrurilor pe nume, să știți că această tulpină bengaleză și holera sunt unele dintre puținele notificări a unei boli gastro-intestinală la nivel internațional.

Dar pe de altă parte, ne uităm că această holeră n-a dispărut în niciun caz, după cele 7 pandemii la nivel mondial și vorbim între 3 şi 5 milioane de cazuri în fiecare an și aproape 100.000 de decese. Faptul că este în această zonă și există riscul întotdeauna de a fi aceste epidemii, cu de distribuție prin contact direct sau prin apa contaminată. 

Faptul că în anumite zone ale lumii, și aici vorbesc încă o dată de tulpina bengaleză, ea a fost descoperită prin 1992, în Madras, în India, este foarte sensibilă și se poate agăța, dacă vreți, de scheletul chitinos a crustaceelor, a fructelor de mare. Așa că și aici există un risc crescut de a se transmite, mai ales când vorbim despre aceste comportamente socio-alimentare în țările asiatice. De altfel, holera a apărut prima dată în Asia și își continuă drumul pe aceeași cale. Dar, pe de altă parte, ca să spunem totuși lucrurilor pe nume, când vorbim despre holeră, un diagnostic se poate pune cu mare ușurință, iar la ora actuală nu mai vorbim despre o afecțiune nouă și o de o afecțiune în care putem găsi și tratament care este și ieftin și ușor de pus în practică. 

Iar în momentul în care să intervine corect, lucrurile pot fi ținute sub control. Faptul că totuși vorbim despre o lume globalizată face ca această supraveghere să fie absolut normală. Și fie că vorbim de aceste boli cu transmitere arhidică sau cu transmitere de alt tip prin contact uman, lucrurile trebuie să fie atent monitorizate. Întotdeauna este mai ușor să previi decât să tratezi așa", a spus medicul Tudor Ciuhodaru.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close