Antena 3 CNN Actualitate Dr. Valeriu Gheorghiţă explică de ce nu este recomandată testarea înainte de vaccinul anti-COVID: Sunt cel puţin 3 motive

Dr. Valeriu Gheorghiţă explică de ce nu este recomandată testarea înainte de vaccinul anti-COVID: Sunt cel puţin 3 motive

Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a explicat, marţi, de ce nu este bine să ne testăm preventiv înainte de imunizare, aşa cum mulţi spun că procedează.

Dr. Valeriu Gheorghiţă explică de ce nu este recomandată testarea înainte de vaccinul anti-COVID: Sunt cel puţin 3 motive
Sursa foto: Hepta
de Milena Niță    |    16 Feb 2021   •   15:08

Colonelul a dat trei motive pentru care testarea anti-COVID de rutină nu e recomandată înainte de vaccinare, punând astfel capăt zvonurilor care circulă.

"Testarea de rutină nu e recomandată din cel puţin trei motive. 

1. Foarte multe persoane voluntare din studii au fost diagnosticate cu infecţie la scurt timp după prima doază de vaccin, ceea ce înseamnă că erau în perioada de incubaţie sau aveau o infecţie asimptomatică.

2. Experienţa largă cu restul vaccinurilor care ne arată că mare parte au recomandare ca profilaxie post-expunere, ca cel antirabic, de exemplu.

3. Nu e fezabilă testarea de rutină înainte de vaccin şi pentru că întârzie demersul campaniei de vaccinare anti-COVID, mare parte din persoane putând fi în perioada de incubaţie şi la scurt timp, pot fi depistate pozitiv", a explicat col. dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, marţi.

Oficialul a explicat, asfel, de ce nu este recomandată testarea de rutină înainte de vaccin, asigurând că toţi cei care merg să fie imunizaţi vor ajunge la triaj, acolo unde se va vedea dacă prezintă simptome de boală.

Românii care au avut COVID se pot vaccina cu o singură doză?

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a anunţat, marţi, că nu sunt date suficiente potrivit cărora este suficientă o singură doză de vaccin anti-COVID în cazul celor care au făcut boala, aşa cum se aude, el aducând date oficiale în  acest sens.

Astfel, după ce Franța a anunţat că ar putea decide folosirea unei singure doze de vaccin pentru cei care au făcut deja COVID-19, România nu va adopta măsura decât atunci când vor exista suficiente informaţii oficiale în acest sens.

COVID în România, 16 februarie: 81 de decese

În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 2.676 cazuri noi de coronavirus, iar 81 de români au murit din cauza infecției cu SARS-CoV-2. 

Până marți, 16 februarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 765.970 de bolnavi de COVID – 19, iar 19.526 au decedat.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.045. Dintre acestea, 943 sunt internate la ATI.

×
Parteneri
Meteorologii au anunțat când scăpăm de ploi
x close