Antena 3 CNN Actualitate Românii care au avut COVID se pot vaccina cu o singură doză? Răspunsul dat de dr. Gheorghiţă

Românii care au avut COVID se pot vaccina cu o singură doză? Răspunsul dat de dr. Gheorghiţă

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a anunţat, marţi, că nu sunt date suficiente potrivit cărora este suficientă o singură doză de vaccin anti-COVID în cazul celor care au făcut boala, aşa cum se aude, el aducând date oficiale în  acest sens.

Românii care au avut COVID se pot vaccina cu o singură doză? Răspunsul dat de dr. Gheorghiţă
Sursa foto: Agerpres
de Milena Niță    |    16 Feb 2021   •   15:27

Astfel, după ce Franța a anunţat că ar putea decide folosirea unei singure doze de vaccin pentru cei care au făcut deja COVID-19, România nu va adopta măsura decât atunci când vor exista suficiente informaţii oficiale în acest sens.

"Noi monitorizăm cu mare atenție toate recomandările la nivelul țărilor UE", a spus Valeriu Gheorghiță, iar în momentul în care vor exista date suplimentare referitoare la faptul că o singură doză este suficientă pentru a asigura atât un nivel imun-protector imediat după vaccinare, cât și pe perioada de monitorizare a persoanelor respective, "cu siguranță și România va adopta aceste măsuri".

Dr. Gheorghiţă, despre imunizarea cu o doză în cazul celor care au avut COVID: Adoptăm când avem date

Până atunci, autoritățile de la noi recomandă administrarea a două doze, chiar și în cazul persoanelor care au trecut deja prin infecţia cu Sars-CoV-2.

"De ce acest lucru? Pentru că - datele pe care ne bazăm vin din studiile științifice efectuate - sunt dovezi medicale în acest sens care ne arată că profilul de siguranță, incidența și frecvența reacțiilor adverse la cele două categorii de persoane - persoane care au avut istoric de infecție, respectiv persoane fără istoric de infecție - a fost similar, fără să se înregistreze un profil de siguranță diferit la aceste categorii de persoane", a explicat dr. Gheorghiță.

Dr. Valeriu Gheorghiţă explică de ce nu este recomandată testarea înainte de vaccinul anti-COVID

Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a explicat, marţi, de ce nu este bine să ne testăm preventiv înainte de imunizare, aşa cum mulţi spun că procedează.

Colonelul a dat trei motive pentru care testarea anti-COVID de rutină nu e recomandată înainte de vaccinare, punând astfel capăt zvonurilor care circulă.

COVID în România, 16 februarie: 81 de decese

În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 2.676 cazuri noi de coronavirus, iar 81 de români au murit din cauza infecției cu SARS-CoV-2. 

Până marți, 16 februarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 765.970 de bolnavi de COVID – 19, iar 19.526 au decedat.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.045. Dintre acestea, 943 sunt internate la ATI.
 

×
Subiecte în articol: Valeriu Gheorghiţă vaccin COVID-19
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close