Antena 3 CNN Actualitate Dr. Voichiţa Lăzureanu, despre vaccinul împotriva Omicron. Când va putea fi disponibil

Dr. Voichiţa Lăzureanu, despre vaccinul împotriva Omicron. Când va putea fi disponibil

Şefii de state din Uniunea Europeană discută despre un nou vaccin pentru varianta Omicron. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi, la Bruxelles, că sunt dezbateri despre noul vaccin. "Sper să ajungem azi rapid la o concluzie cum obținem acest vaccin nou și cum va fi împărțit”, a declarat şeful statului.

Dr. Voichiţa Lăzureanu, despre vaccinul împotriva Omicron. Când va putea fi disponibil
Sursa foto: Voichiţa Lăzureanu/Facebook |Hepta
de Iulia Gorgorin    |    16 Dec 2021   •   18:53

Voichița Lăzureanu, medic infecționist la spitalul "Victor Babeş" din Timişoara, a vorbit, joi, în exclusivitate la Antena 3, despre studiile cu privire la apariţia unui vaccin nou, pregătit pentru a combate Omicron, noua tulpină a virusului SARS CoV-2. 

Dr. Voichiţa Lăzureanu: "Vaccinul are o eficiență foarte bună"

"Vaccinul este în studii deocamdată, pe pacienți între 18 și 55 de ani. Se pare că are o eficiență foarte bună. El a fost comparat cu Astrazeneca, cu o eficiență mare în ceea ce înseamnă producerea de anticorpi și ca urmare și ca număr mic de pacienți care au necesitat spitalizare și respectiv deces. Se pare că încep trialurile și pe pacienți de peste 55 de ani și respectiv tineri și adolecenți, chiar peste 5 ani.

Vaccinul sperăm să fie disponibil cât de repede, pentru că este primul vaccin cu tehnologie așa-zisă veche, adică un virus întreg, inactivat chimic, pe care s-a bazat până acum aproape întreaga vaccinologie. Este exact ca și vaccinul anti-gripal sau vaccinul anti-rujeolă, rubeolă, oreon. 

Cei care au fost împotriva noii tehnologii, sperăm că se vor vaccina cu acest nou vaccin.

Se studiază posibilitatea, ca acest nou vaccin pe bază de virus inactivat să poată fi administrat ca și booster și la persoanele care au fost vaccinate cu ARN mesager sau cu vector viral.

Deocamdată ar trebui să mergem pe vaccinarea obișnuită pe care am avut-o până acum la dispoziție, pentru că de abia acum încep studiile pe acest vaccin atenuat, dar  mai avem de așteptat pentru aprobare. Încă nici nu s-a aprobat a adulți forme ușoare sau medii de boală. Cred că va mai dura până va fi aprobarea disponibilă și pentru copii. 

Cred că aprobarea acestui vaccin va fi undeva după mijlocul anului viitor", a spus medicul Voichiţa Lăzureranu.

Varianta Omicron se va răspândi în România şi la nivel comunitar

Se înmulțesc cazurile de infectare cu varianta Omicron în țara noastră, iar unii medici spun că avem deja transmitere comunitară. Și asta pentru că printre cei depistați cu mutația sud-africană sunt și oameni care nu au călătorit.

Alexandru Rafila a explicat că şi persoanele vaccinate sunt afectate de Omicron, dar că specialiştii încearcă să afle dacă noua tulpină provoacă doar forme uşoare sau dacă este agresivă.

OMS avertizează că Omicron este cea mai contagioasă variantă a coronavirusului

Cei de la Organizația Mondială a Sănătății avertizează că Omicron este cea mai contagioasă varianta a coronavirusului, dar duce la forme mai ușoare de boală.

Ultimele persoane depistate cu varianta Omicron sunt complet vaccinate și au forme ușoare de boală. Printre ele se află și o asistentă medicală de la Spitalul Victor Babeș din București. Femeia are 31 de ani și nu are istoric de călătorie.

Cercetătorul Octavian Jurma susține, totodată, că tulpina Omicron va fi dominantă în România în luna ianuarie. 

”Rata de dublare în Europa este sub două zile asta înseamnă ca la începutul săptămânii poți începe cu 2 cazuri și sa sfârșești cu 16, nu cu 8 cum ne-am obișnuit. Asta înseamnă că cel târziu la începutul lunii ianuarie, poate chiar la sfârșitul lunii decembrie varianta Omicron va fi dominanta și in România”.

Unii medici spun că în contextul răspândirii variantei Omicron și la noi în țară, ar fi necesară vaccinarea copiilor între 5 si 11 ani.

Citiţi şi: Klaus Iohannis, la Bruxelles: ”Vom discuta cum putem obține și cum va fi achiziționat noul vaccin” 
 

 

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close