Antena 3 CNN Actualitate Drepturile angajaţilor pe perioada de caniculă

Drepturile angajaţilor pe perioada de caniculă

Drepturile angajaţilor pe perioada de caniculă
23 Iul 2007   •   15:03

Ne aşteaptă două zile cu căldură şi mai mare decît până acum. Va fi foarte greu pentru cei care lucrează în plin soare, în încăperi fără aerisire sau în spaţii aglomerate. Ministrul Sănătăţii atrage atenţia că angajatorii au obligaţia, în această perioadă, să asigure condiţii speciale. Ventilaţie, duşuri, apă şi adaptarea programului de muncă, pentru ca angajaţii să nu aibă de suferit din cauza temperaturilor ridicate. Nu toţi angajatorii respectă însă legislaţia. Atunci când temperaturile depăşesc 37 de grade, potrivit Ordonanţei de Urgenţă 99 din 2000, angajatorii sunt obligaţi să ofere condiţii speciale de muncă angajaţilor.

Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor trebuie asigurată apă: minimum 2- 4 litri de persoană pe schimb, plus echipament individual de protecţie şi posibilitatea de a face duş. Condiţii speciale trebuie asigurate şi pentru cei care muncesc în aer liber. Mai ales în condiţii extreme se poate muta programul de lucru astfel încât între orele 11.00 ? 18.00 să nu se lucreze sau dacă o impun condiţiile de acolo să se sisteze activitatea.

Angajaţii îşi cunosc drepturile. Dar nu toţi angajatorii respectă legislaţia. În toată perioada caniculei, angajatorii vor fi verificaţi dacă respectă legislaţia de către Inspecţia Muncii.

ORDONANŢA REFERITOARE LA OBLIGAŢIILE ANGAJATORILOR PE CANICULĂ (pdf)

Antena 3

×
Parteneri
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa se apropie de România!
x close