Antena 3 CNN Actualitate Eco-vouchere. Proiectul intră într-o nouă etapă

Eco-vouchere. Proiectul intră într-o nouă etapă

Consilierii generali  ai Capitalei au aprobat în ședința de consiliu, etapa a doua a Programului de stimulare a eliminării din traficul bucureștean a mașinilor cu grad ridicat de poluare.

Eco-vouchere. Proiectul intră într-o nouă etapă
Foto: Facebook/Gabriela Firea
29 Ian 2020   •   16:07

Proiectul a fost aprobat cu 32 de voturi (24 voturi PSD, 4 voturi PMP si 4 voturi PNL), 6 abțineri (4 voturi USR, 1 vot PNL, 1 vot ALDE) și 7 voturi 'împotrivă' (7 USR).

"Prin acest proiect, care se va derula în perioada 2020-2021, vom acorda de 5.000 eco-vouchere, în valoare de 9.000 de lei fiecare, bucureștenilor care locuiesc în centrul orașului, în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat ce are norma de poluare non euro, euro 1 sau euro 2.

"Am promis la sfârșitul anului trecut, când prin instituirea vinietei OXIGEN s-a interzis accesul în centrul Capitalei a mașinilor non euro, euro 1 si euro 2, că vom găsi soluții pentru rezidenți.

Ne dorim să-i ajutam pe cei care locuiesc în zona centrala să își achiziționeze un autoturism nepoluant sau să fie despăgubiți dacă decid să renunțe la mașinile vechi pe care le dețin", a arătat Gabriela Firea.

Proiectul se adresează cu prioritate persoanelor fizice sau familiilor cu domiciliul stabil în perimetrul ZACA și care dețin în proprietate un singur autoturism intens poluant, înmatriculat și înregistrat la același domiciliu cu cel al proprietarului: "Am primit sute de mesaje, e-mail-uri, petiții la registratură sau solicitări pe rețelele de socializare în care ni se semnala faptul că mulți bucureșteni care locuiesc în centru, pensionari sau persoane cu venituri mici, se văd în imposibilitatea de a mai ajunge acasă cu autoturismul personal pentru că este interzis accesul mașinilor intens poluatoare în zona ZACA. Reamintesc faptul că, la fel ca în prima etapă, eco-voucherele vor putea fi utilizate pentru achiziționarea de autoturisme noi cu norme de poluare care să asigure un nivel redus de emisii – EURO 6, non-diesel, electrice sau hibride, alte mijloace alternative de locomoție, noi, non-diesel sau electrice, obiecte electrocasnice cu clasa energetică superioară (frigidere, mașini de spălat rufe/vase, aparate de aer condiționat, cuptoare, aspiratoare etc.) sau electronice (televizoare, laptop, tabletă, imprimante laser/inkjet etc.)".

Firea  a mai subliniat că, în cazul în care daca în prima fază de înscriere nu se solicită emiterea tuturor celor 5.000 de vouchere, acestea vor putea fi acordate și altor bucureșteni care doresc să renunțe la autoturismele vechi. Toate aceste detalii tehnice vor fi stabilite clar în regulamentul proiectului.

Bucureştenii ar putea primi bani pentru maşini noi

 

 

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close