Antena 3 CNN Actualitate Ecuador vs. Columbia. Rebelii spun că liderul ucis în Ecuador pregătea o întălnire cu Sarkozy

Ecuador vs. Columbia. Rebelii spun că liderul ucis în Ecuador pregătea o întălnire cu Sarkozy

Ecuador vs. Columbia. Rebelii spun că liderul ucis în Ecuador pregătea o întălnire cu Sarkozy
05 Mar 2008   •   10:36

Tensiunea continuă să crească în America de Sud, după raidul armatei columbiene în Ecuador, în care a fost ucis "numărul doi" al gherilei comuniste din Columbia. Rebelii susţin că operaţiunea a împiedicat eliberarea unora din ostaticii pe care-i deţin de ani de zile. La rândul său, Columbia îl ameninţă cu justiţia internaţională pe liderul venezuelan Hugo Chavez, pentru presupusul sprijin acordat gherilei. La rândul său, preşedintele ecuadorian Rafael Correa (foto) a început un turneu prin America de Sud pentru a cere "oprirea agresiunii columbiene". Correa a afirmat, fără alte precizări, că "va merge până la capăt" în disputa cu Columbia.

Un comunicat al gherilei columbiene a încins şi mai mult spiritele. Rebelii susţin că liderul ucis în Ecuador, Raul Reyes, pregătea o întâlnire cu preşedintele francez Nicolas Sarkozy, pentru eliberarea lui Ingrid Betancourt - cea mai cunoscută ostatică a gherilei, răpită acum şase ani. Insurgenţii columbieni au mai eliberat, în ultimul timp, câţiva prizonieri importanţi. Sarkozy a confirmat că este "oricând dispus" să se deplaseze în zona de conflict.

În replică, preşedintele columbian Alvaro Uribe a afirmat că-l va da în judecată pe Hugo Chavez la Curtea Penală Internaţională de la Haga, pentru "finanţarea genocidului" săvârşit de gherila marxistă. Venezuela consideră că acuzaţia este "ridicolă" şi întemeiată pe "falsuri şi născociri".

Columbia beneficiază, în schimb, de sprijinul total al preşedintelui George W. Bush, care a denunţat "provocările" lui Chavez, adversarul său neîmpăcat.
Antena 3

×
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close