Antena 3 CNN International News Fostul papă Benedict a știut de abuzurile comise de preoții pedofili, susține comitetul independent de investigație

Fostul papă Benedict a știut de abuzurile comise de preoții pedofili, susține comitetul independent de investigație

Papa Benedict XVI știa despre abuzurile comise de preoții pedofili și a fost informat în legătură cu aceste incidente în perioada în care a fost Arhiepiscop de Munchen, între anii 1977 și 1981, relatează CNN, citând un raport asupra arhidiocezei.

Fostul papă Benedict a știut de abuzurile comise de preoții pedofili, susține comitetul independent de investigație
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Ian 2022   •   14:16

CNN notează că Benedict - la vremea respectivă Cardinalul Joseph Ratzinger - a negat vreme îndelungată că ar fi avut cunoștință de faptele investigate.

"A fost informat în legătură cu aceste fapte", a declarat avocatul Martin Pusch, membru al comitetului independent din Munchen care a efectuat investigația.

"Credem că (Benedict) poate fi acuzat de comportament abuziv în patru cazuri. Două dintre aceste cazuri vizează abuzuri comise în timpul mandatului său și care au fost sancționate de autoritățile de stat. În ambele cazuri, făptuitorii au rămas activi în sprijinul pastoral", a precizat Pusch.

"În timpul în care a deținut funcția, s-au întâmplat abuzuri. Preoții implicați au continuat să-și desfășoare activitatea fără să fie sancționați. Biserica nu a făcut nimic. El (Benedict) susține că nu știa despre anumite fapte, deși noi credem că nu este așa, din câte am aflat", a insistat avocatul.

Benedict, primul Papă demisionar de la șefia Bisericii Catolice, în 600 de ani

După ce a condus Arhidioceza din Munchen până la începutul anilor '80, Joseph Ratzinger a ocupat mai multe funcții în cadrul Vaticanului.

Din 2005 și până în 2013, a fost șeful Bisericii Catolice, sub numele Papa Benedict al XVI-lea.

În 2013 a demisionat subit, invocând motive de sănătate.

La vremea respectivă, începuseră să apară informații privind abuzurile sexuale comise de unii preoți catolici.

Benedict, care are 94 de ani, este singurul papă ce a părăsit funcția prin demisie în ultimii 600 de ani.

În 2014, succesorul său, Papa Francisc, a cerut iertare în numele Bisericii Catolice pentru abuzurile comise de preoți iar în 2021 a schimbat regulamentele, astfel încât aceștia să poată fi judecați de instanțele penale ale statelor în care își desfășoară activitatea.

×
Subiecte în articol: Papa Benedict preoți pedofili
Parteneri
Record de viteză pe un drum naţional din România
x close