Antena 3 CNN Actualitate Educație Siguranţa copiilor în mediul online, principala preocupare a specialiştilor

Siguranţa copiilor în mediul online, principala preocupare a specialiştilor

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 08:33 31 Mai 2023 Modificat la 08:33 31 Mai 2023

Studiile realizate în domeniul securității copiilor în mediul online indică un nivelul precar de informare a părinților, de pregătire a cadrelor didactice și de sensibilizare a comunității, pentru a putea face față acestor schimbări.

Conferințele WEBDIDACTICA Educațional 2023 organizate de Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României vin în sprijinul părinților și tuturor specialiștilor din sistemul educaţional.

"Securitatea informatică și siguranța copiilor în mediul online" a fost tema evenimentului organizat în cadrul conferinţelor WEBDIDACTICA. Iar aceasta în condiţiile în care timpul petrecut în fața calculatoarelor este din ce în ce mai mare în rândul tinerilor.

"Copiii europeni petrec 6-7 ore din zi pe internet, ceea ce este foarte mult", a declarat Iris Abraham, Communication & Policy Adviser.

Psiholog, psihoterapeut și specialist în parenting, Gabriela Maalaouf vine cu soluții pentru a dispărea conflictul părinți-copii.

"Dacă noi, părinţii şi profesorii, ne-am duce şi le-am prezenta întotdeauna aceste instrumente ca instrumente de învăţare, de muncă, de simplificare a muncii, atunci n-am mai intra în acest conflict", a explicat Gabriela Maalaouf.

Pentru a veni în sprijinul copiilor și tinerilor, pentru a utiliza tehnologiile digitale în siguranță, să nu devină victime ale fraudelor informatice, ale pornografiei infantile sau ale atacurilor de tip malware, specialiștii au venit cu tipsuri.

"Dacă luăm măsurile care trebuiesc şi avem o discuţie şi suntem deschişi faţă de copii, aceştia vor căpăta încredere şi ne vor spune în caz că dau de unele din aceste practici", a precizat Petru Kovaci, Security Engineer, IT Security & Coding Trainer at ITLevel.

Un fan dedicat al roboților și educației în robotică, care coordonează grupul pentru educație din cadrul euRobotics și grupul Educație tehnologică din cadrul ANIS a venit cu recomandri clare.

"Să fiţi un pic mai deschişi către domeniul acesta, dar, de asemenea, având în vedere că în proiectul SmartLab şi în proiectul de mobilier pentru şcoli vă luaţi foarte multe echipamente, aveţi foarte mare grijă şi la bucata asta de cum ne protejăm echipamentele şi primul pas de intrare este router-ul Wi-Fi, parolaţi-l ca lumea", a declarat Ana Maria Stancu, membru Boardul euRobotics, fondatator RoboHub.

Securitatea cibernetică trebuie învățată de timpuriu și este un element esenţial și vital al securității de zi cu zi.

"Având în vedere că ne adresăm către copii de vârste mici, am creat şi tot felul de cărticele colorate care conţine aceste tipuri de informări, atât pentru copii, cât şi pentru părinţi", a explicat Mihai Guranda, Manager Superior Securitate Cibernetică a României.

Studiile realizate în domeniul securității copiilor în mediul online indică un nivelul precar de informare, iar UE a introdus o serie de instrumente care includ măsuri de protejare și responsabilizare a tinerilor în mediul online. Conferinta a fost oorganizata de Fundatia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea Romaniei în parteneriat cu Centrul Educațional de Excelență în Programare, Robotică, IT și Matematică IT LEVEL și cu sprijinul Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică și al Direcției de Poliție a Municipiului București.

×
Parteneri
x close