Sorin Cîmpeanu adaugă că în aceste an vor susţine BAC-ul 126.000 de mii de elevi, faţă de 225.000 în 2008.
În aceste condiţii, piaţa muncii este cea care va avea cel mai mult de suferit, spun specialiştii.
Lavinia, spre exemplu, este absolventa Liceului Tehnic "Decebal" din Drobeta-Turnu Severin. Era hotărâtă să nu mai dea Bacalaureatul şi să plece să muncească în Marea Britanie. A fost convinsă însă de directorul unității de învățământ să se înscrie la examen.
Întrebată de ce nu ar fi vrut să dea Bacalauretaul, ea a spus că "de frică. De mate şi biologie".
Dintre cei 104 elevi înscrişi în clasa a XII-a în liceul Laviniei, doar 55 susţin bacalaureatul.
"În primul rând din cauza corigenţelor, apoi din cauza situaţiei financiare", explică Cristiana Păun, profesor diriginte.
La Liceul Tehnologic din comuna Lopătari, județul Buzău, sunt doar şase absolvenţi. Dintre ei, doar un singur elev a ales să susţină bacalaureatul.
"Avem puţin peste 126.000 de candidaţi înscrişi anul acesta, anul trecut am avut peste 133.000 de candidaţi, am avut în anul 2008 un vârf de peste 225.000 de candidaţi înscrişi la examenul de bacalaureat", a spus ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu,
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, spune că numărul absolvenţilor înscrişi anul acesta la bacalaureat este cel mai mic din istoria postdecembristă.
Peste un sfert dintre elevi nu s-au înscris anul acesta la Bacalaureat 2022
Piața muncii se confruntă cu un efect de domino după ce peste 40.000 de absolvenţi de liceu nu s-au înscris anul acesta la bacalaureat.
Potrivit experţilor, domeniile unde era deja un deficit de personal vor avea o gaură şi mai mare în privinţa resursei umane.
Peste 40.000 de elevi de clasa a XII-a din generația curentă nu s-au înscris la examenul de Bacalaureat 2022, sesiunea iunie-iulie, potrivit datelor oferite de Ministerul Educaţiei.
Raportat la întreaga generație de 151.906, elevii care nu s-au înscris din generația curentă reprezintă peste 26%.