Antena 3 CNN Actualitate Educație Sorin Cîmpeanu: "Decizia UMF Iași, ca studenții să fie primiți în examene testați sau vaccinați, corectă"

Sorin Cîmpeanu: "Decizia UMF Iași, ca studenții să fie primiți în examene testați sau vaccinați, corectă"

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei a precizat că decizia ca studenții de la UMF Iași să poată fi primiți la examene doar dacă vor dovedi că sunt vaccinați anti-COVID-19, au un test negativ sau demonstrează că au fost bolnavi de Covid este corectă şi nu se îngrădește niciun drept.

Sorin Cîmpeanu: "Decizia UMF Iași, ca studenții să fie primiți în examene testați sau vaccinați, corectă"
Sursa foto: Antena3
de Claudia Popovici    |    13 Mai 2021   •   17:05

Sorin Cîmpeanu şi-a motivat declaraţia precizând că studenţii de la UMF vor intra în spitale şi acolo au obligativitatea prezentării unui test PCR şi astfel nu este îngrădit niciun drept.

„Cu siguranță nu este îngrădit niciun drept. Nu sunt studenți oarecare, sunt studenți la Facultatea de Medicină. Ei intră în spitale. În spitale bolnavii au obligativitatea prezentării unui test PCR.

Dacă bolnavii intră în spital având test PCR, nu văd de ce am face o diferențiere și am primi studenții de la Medicină fără test PCR”, a declarat, joi, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Potrivit acestuia, UMF Iași poate lua această decizie, pentru că există autonomie universitară.

„Este un lucru sfânt. Deciziile se iau în consiliile de administrație și în senatele universitare, în care sunt reprezentanți ai cadrelor didactice și studenților. Aceste decizii se iau în baza autonomiei universitare și împreună cu reprezentanții studenților. Nici Ministerul Educației, nici vreun partid sau altcineva nu cred că are dreptul să se amestece în deciziile universităților.

Deci deciziile sunt corecte pentru că sunt patru variante: fie ești vaccinat, fie ai trecut prin boală, fie ai un test PCR și se admit la UMF Iași inclusiv testele antigen rapid, care sunt foarte simplu de făcut”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Studenții de la UMF Iași, primiți la examen doar dacă sunt vaccinați, testați sau au avut COVID-19

Decizia a fost luată de conducerea Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, „având în vedere responsabilitatea socială și misiunea universității în comunitate, coroborat cu modalitatea clasică de examinare pentru învățământul medico-farmaceutic”.

Astfel, pentru a putea participa la sesiunea de examene din perioada 29 mai-19 iunie, studenții trebuie să prezinte certificatul de vaccinare, inclusiv cu prima doză, un test PCR negativ, nu mai vechi de 72 de ore, un test antigen rapid, nu mai vechi de 24 de ore, sau o adeverință din care să rezulte că se află între a 15-a și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu Sars-Cov-2.

Aceste documente trebuie prezentate de studenți înaintea fiecărui examen. Responsabile de verificarea documentelor sunt cadrele didactice examinatoare.

Studenţii de la UMF Iaşi, petiție împotriva accesului la examene pe bază de adeverinţă de vaccinare sau test RT-PCR: "Este neconstituţional!”

Mai mulţi studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Iaşi spun că varianta în care susţinerea examenelor să fie condiţionată de prezentarea unui certificat de vaccinare sau a unui test PCR negativ, este discriminatorie.

Studenţii au adresat o scrisoare deschisă membrilor Consiliului de Administraţie din UMF Iaşi, fiind iniţiată şi o petiţie online în acest sens.

"Discuţia lansată nu este pro sau contra vaccinării, ci vizează modul abuziv, neconstituţional şi injust prin care se încearcă constrângerea studenţilor Universităţii de Medicină şi Farmacie Gr. T. Popa Iaşi de a se vaccina în vederea susţinerii examenelor din sesiunea de vară.

Studenţii susţin că această condiționare a accesului la examene încalcă regulamentul de funcţionare al UMF Iaşi și, în acelaşi timp, i-ar afecta pe studenţii care au o situaţie financiară precară şi nu îşi permit efectuarea unui test, dar şi pe cei care au diverse afecţiuni şi nu li se recomandă vaccinul.  

„Orice student care refuză actul medical din diverse motive, având în vedere că acesta (vaccinarea anti-COVID-19) nu este obligatoriu, şi nu-şi permite din punct de vedere financiar plătirea testelor RT-PCR nu poate fi discriminat prin înlăturarea sa de la activităţile la care au dreptul şi colegii lui care s-au vaccinat împotriva COVID-19 şi nici nu poate fi ostracizat de către societate şi instituţia din care face parte.

Totodată, studenţii nu pot fi opriţi din a-şi desfăşura activităţile necesare evoluţiei lor academice, precum participarea la stagii, cursuri şi examene, deoarece acest lucru ar depăşi cadrul legal existent în România. Punerea în aplicare a unei astfel de decizii constituie o acţiune discriminatorie faţă de un număr considerabil de studenţi”, se mai arată în document.    

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close