Antena 3 CNN Actualitate Elcen acuză Primăria Bucureşti că refuză să plătească în avans gazul necesar pentru producerea energiei termice în Capitală

Elcen acuză Primăria Bucureşti că refuză să plătească în avans gazul necesar pentru producerea energiei termice în Capitală

Primăria Municipiului Bucureşti nu a semnat convenţia de plată în avans a gazelor naturale necesare producerii de căldură şi apă caldă în Capitală, deşi documentul a fost aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, potrivit unui comunicat al Electrocentrale Bucureşti (Elcen), remis, joi, AGERPRES.

Elcen acuză Primăria Bucureşti că refuză să plătească în avans gazul necesar pentru producerea energiei termice în Capitală
19 Dec 2019   •   15:17

CGMB a aprobat prin Hotărârea nr. 626/14.11.2019 semnarea convenţiilor de justificare a avansurilor pentru sezonul de termoficare 2019-2020, inclusiv convenţia de justificare a avansurilor nr. 1/2019 între municipiul Bucureşti, Termoenergetica, Elcen şi Romgaz.

Prin încheierea acestei convenţii, PMB se angajează să plătească în avans direct în contul furnizorului de gaze naturale contravaloarea cantităţilor de gaze naturale necesare pentru livrarea agentului termic în perioada octombrie 2019 - martie 2020. Aceste fonduri sunt folosite exclusiv pentru asigurarea stocului necesar de gaze pentru funcţionarea la parametri optimi şi livrarea în condiţii de siguranţă a agentului termic către locuitorii Capitalei.

Încă din anul 2016, conform legislaţiei în vigoare, municipalitatea plăteşte în avans gazele naturale, pentru a se elimina orice blocaje în producerea şi livrarea agentului termic către populaţie.

"Această Convenţie a fost semnată deja de către Elcen, Romgaz şi Termoenergetica. Până la acest moment, PMB nu a semnat, deşi HCGMB nr. 626/14.11.2019 este un document obligatoriu, fiind publicat pe pagina de internet a PMB. Precizăm că nesemnarea Convenţiei de justificare a avansurilor nr. 1/2019 de către primarul general al municipiului Bucureşti până la această dată este un abuz ce are ca efect direct neacordarea subvenţiei în avans către Romgaz pentru luna decembrie 2019 în valoare de 104.258.746,91 lei din suma totală de 363.773.872,29 lei prevăzută în anexa nr. 1, pentru acoperirea diferenţei dintre preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrate populaţiei şi preţul local al energiei termice facturate populaţiei municipiului Bucureşti pentru perioada decembrie 2019-martie 2020", spun oficialii Elcen.

Această situaţie intervine în contextul în care intrarea în noul sezon de termoficare 2019-2020 s-a făcut în condiţiile unor riscuri financiare deosebite, generate de întârzieri la plata obligaţiilor curente înregistrate de RADET Bucureşti faţă de Elcen după data deschiderii procedurii de insolvenţă împotriva RADET, în valoare de aproximativ 300 de milioane de lei înregistrate la data de 30.11.2019, precum şi de întârzieri la plata obligaţiilor prevăzute la art. 51, alin. (1) din OG 36/2006 în sarcina municipiului Bucureşti pentru acoperirea diferenţei dintre preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrate populaţiei şi preţul local al energiei termice facturate populaţiei Capitalei.

Totodată, în contextul în care RADET a intrat în procedură de faliment, generând majorarea creanţei ELCEN cu aproximativ 300 milioane de lei faţă de creanţa înscrisă deja în Tabelul definitiv de creanţe împotriva RADET în valoare de 3,6 miliarde lei şi, totodată, al refuzului constituirii unei garanţii de către CM Termoenergetica, conform contractului cadru reglementat de ANRE, respectarea în integralitate a obligaţiilor municipiului Bucureşti prevăzute în convenţia de justificare a avansurilor nr. 1/2019 a cărei încheiere a fost aprobată prin Hotărârea nr. 626/14.11.2019 emisă de Consiliul General al Municipiului Bucureşti este imperios necesară.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close