Antena 3 CNN Actualitate Cum s-a transformat o notă de 1.10 la Bac în 8.10, pentru o elevă din București. Inspectoratul a încercat să ascundă greșelile, acuză părinții

Cum s-a transformat o notă de 1.10 la Bac în 8.10, pentru o elevă din București. Inspectoratul a încercat să ascundă greșelile, acuză părinții

Eleva de la Colegiul Național Bilingv George Coșbuc avea aspirații mari. Se vedea studentă la o universitate britanică, unde chiar fusese preadmisă. Mai avea să îndeplinească o singură condiție: ca media la bacalaureat să fie mai mare de 9.

Cum s-a transformat o notă de 1.10 la Bac în 8.10, pentru o elevă din București. Inspectoratul a încercat să ascundă greșelile, acuză părinții
Sursa foto: hepta
de Laura Dinu    |    16 Iul 2021   •   09:49

„Când am văzut notele în platforma electronică, în special nota la matematică, mi-a căzut fața – 1,10 și rezultatul ”respins”! Am plâns, chiar dacă știam că nu poate fi asta nota mea vreodată. Dacă nu erau prietenele mele cu mine, cred că aș fi plâns încontinuu și nu m-aș mai fi ridicat din pat să depun contestație”, spune eleva.

Cei de la centrul de contestații au încurajat-o, spunându-i că sigur este vorba despre o eroare de transcriere, cum s-a mai întâmplat și în cazul altor elevi. Același lucru s-a întâmplat și în cazul elevei care a luat 3, când nota ei era de fapt 8,40, tot dintr-o greșeală de transcriere.

”Cei de la inspectorat ne-au spus că, dacă vom retrage contestația, va fi totul bine și frumos”

Așadar, eleva a depus contestație luni, 5 iulie, în ziua afișării rezultatelor.

Câteva zile mai târziu, mai exact joi, 8 iulie, mama fetei a primit un telefon de la directoarea Colegiului George Coșbuc, care a rugat-o să îl sune  pe inspectorul general adjunct Daniel Mălăelea, cel care a fost și șeful Comisiei de Bacalaureat pe București. De la el a aflat că nota ar fi trebuit să fie 8,10.

„Cei de la inspectorat ne-au spus că, dacă vom retrage contestația, va fi totul bine și frumos, rămâne nota 8,10. Dar contestația poate și să-ți scadă nota. Nu ne-am lăsat păcălite de acest lucru. Noi am făcut cu profesorii mei un calcul cu baremul în față și mi-au spus că mai puțin de 8,20 nu aș fi avut cum să iau”, a povestit eleva pentru Libertatea.

Li s-a spus că ar fi înțelept să își retragă contestația

Câteva ore mai târziu, mama elevei a fost sunată din nou, de reprezentanții inspectoratului, care i-au spus că, în urma recorectării, nota este de 7,80 și că ar fi mai înțelept să-și retragă contestația și să rămână cu 8,10, nota inițială.

Atât eleva cât și mama acesteia sunt de părere că nota 7,80 a fost o răzbunare, dar fiind faptul că a refuzat să își retragă contestația. La limba română, de la 7,95, cât a primit inițial, în urma contestației i s-a ridicat nota la 9,10.

”Noi am rămas foarte bulversate de situație, nu știm de ce ni s-au comunicat ambele note, având în vedere că nu este nici etic, nici legal. În plus, consider că ar fi trebuit să vorbească cu mine, nu cu mama, din moment ce sunt majoră și știu exact ce am făcut”, spune eleva.

Au hotărât să retragă contestația, dar nimeni nu cunoștea metodologia

După ce s-au consultat, au hotărât împreună să retragă contestația. Astfel încât eu depus o cerere scrisă pe care urmau să o depună vineri la Școala Centrală, unde a dat examenul și unde era și centrul de contestații. Însă lanțul încurcăturilor nu s-a oprit aici. Cei de la Școala Centrală i-au spus că nu cunosc o metodologie prin care o contestație să fie retrasă.

Pentru că nu știau ce să facă, au mers la inspectoratul școlar.

„Domnul Mălăelea a negat vineri că a pus presiune pe noi și a spus că, de fapt, a fost alegerea noastră să contestăm și apoi să nu ne retragem contestația. Dar ne-a pus la dispoziție alegerea, de fapt”, spune fata.

Nicăieri nu era menționat faptul că lucrarea a trecut printr-o recorectare

Astfel că inspectorul le-a adus la cunoștință faptul că cererea de retragere a contestației nu mai poate fi retrasă, ținând cont de faptul că platforma electronică a fost închisă joi, la ora 18.00. Așa că eleva a rămas cu dezamăgirea că nota finală la matematică va fi de 7,80.

Surpriza a venit, însă, în momentul în care au fost afișate rezultatele finale. Nota finală era de 8,10, însă nu era menționat nicăieri că lucrarea ar fi fost trecută printr-o recorectare. 

„Aș fi înțeles perfect dacă și-ar fi cerut scuze, dar nici nu au vrut să-mi dea o altă șansă la contestație. E o materie exactă matematica. Mama mea e convinsă că n-au mai corectat lucrarea a doua oară”, a spus absolventa.

 

×
Subiecte în articol: Bacalaureat 2021
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close