Antena 3 CNN Actualitate Eliberarea buletinului provizoriu a fost reglementată de Guvern. Regulile privind schimbarea cărții de identitate pentru români

Eliberarea buletinului provizoriu a fost reglementată de Guvern. Regulile privind schimbarea cărții de identitate pentru români

Guvernul a reglementat joi situaţia eliberării unei cărţi de identitate provizorii până la eliberarea cărţii de identitate (simplă sau electronică) solicitată ca urmare a schimbării domiciliului sau alte motive admise, la cererea cetăţeanului, printr-o ordonanţă de modificare a OUG nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Eliberarea buletinului provizoriu a fost reglementată de Guvern. Regulile privind schimbarea cărții de identitate pentru români
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
de Mia Lungu    |    25 Ian 2024   •   19:37

Conform unui comunicat al Guvernului, actul normativ vizează, totodată, debirocratizarea şi simplificarea administrativă, astfel că cetăţeanul poate solicita adeverinţă privind istoricul domiciliar de la orice Serviciu Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor şi nu doar de la cel aferent zonei de domiciliu.

Potrivit legislației în vigoare, termenul de valabilitate a cărții de identitate provizorii este de:

- un an, când solicitantul nu prezintă toate documentele necesare pentru eliberarea cărții de identitate, a cărții de identitate simple sau a cărții electronice de identitate; când, temporar, nu se poate realiza procedura preluării datelor biometrice sau când cetățenii români cu domiciliul în străinătate (CRDS), dar locuiesc temporar în România,

- 45 de zile, atunci când se solicită eliberarea unei cărți electronice de identitate, a unei cărți de identitate simplă sau a unei cărți de identitate, în unul din cazurile prevăzute în art. 19, alin (1), adică la expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate care urmează a fi preschimbat, dacă s-a modificat numele sau prenumele titularului sau data nașterii, atribuirii unui nou CNP, în cazul deteriorării actului de identitate, în cazul furtului sau distrugerii actului de identitate, schimbarea sexului sau anulări actului de identitate.

Se schimbă buletinele! De la 1 ianuarie, toți românii primesc cărți de identitate electronice

Noul an a venit cu noi cărți de identitate. Acestea vor avea dimensiunea unui card bancar și vor conține un cip unde vor fi stocate datele personale ale cetățeanului. Printre acestea, numele, fotografia, data nașterii, codul numeric personal, dar și două amprente digitale. 

Începând cu 1 ianuarie 2024, toți cetățenii români, indiferent de localitatea de domiciliu, vor primi, în momentul în care își schimbă buletinul, noile cărți electronice de identitate. 

Românii le vor putea folosi atunci când călătoresc, fără să mai aibă nevoie de pașaport, în toate țările membre ale Uniunii Europene dar și în statele care recunosc aceste cărți electronice de identitate. 

Pe de altă parte, cetățenii români care se tem și refuză să primească noile cărți electronice de identitate, vor putea face o cerere în urma căreia vor primi un buletin clasic. 

Încă din anul 2019, Parlamentul European a cerut României să implementeze și să elibereze noile cărți electronice de identitate. Doi ani mai târziu a fost implementat proiectul la Cluj iar acum, de la 1 ianuarie, toți românii vor primi cărți electronice de identitate. 

În ce condiții vor mai putea fi folosite cărțile simple de identitate 

Cărțile de identitate simple, care reprezintă alternativa la cele cu cip, vor putea fi folosite doar la nivel național. Acestea, cât și cele emise până la sfârșitul anului, vor putea fi folosite în continuare ca document de călătorie, atât timp cât vor fi valabile.   

Însă, potrivit unui proiect de OUG al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), nu doar cărțile simple de identitate ce sunt emise până la finalul anului în curs vor putea fi folosite ca document de călătorie în statele Uniunii Europene sau în statele terțe care le recunosc ca atare, după cum stabilește legislația în vigoare, ci și cărțile de identitate emise după 31 decembrie 2023, atâta timp cât sunt valabile, scrie avocatnet.ro

Așadar, proiectul de OUG de la MAI elimină limitarea privind termenul de emitere a cărților de identitate care permit deținătorilor acestora să călătorească peste graniță în baza lor. Acum, călătoria peste hotare este permisă în baza cărților de identitate emise până în 31 decembrie 2023.  

Cu alte cuvinte, în cazul în care proiectul va fi pus în aplicare, în OUG 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români va scrie: "Cărțile de identitate, aflate în termen de valabilitate, constituie document de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene, precum și în statele terțe care le recunosc ca document de călătorie, în condițiile stabilite de Regulamentul (UE) 2019/1157 al Parlamentului European și al Consiliului (...)".  

Așadar, dispare condiția ca actele de identitate să fie emise până în 31 decembrie 2023 pentru a putea fi folosite ca document de călătorie.   

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close