Antena 3 CNN Actualitate Eroii Invictus România, antrenamente pentru Haga 2020

Eroii Invictus România, antrenamente pentru Haga 2020

Eroii Invictus România, antrenamente pentru Haga 2020
Sursa foto: foto: captura Antena 3
05 Mai 2019   •   12:40

Peste 3.000 de persoane, printre care s-au numărat şi membrii echipei Invictus România, au participat, duminică, la Crosul dedicat veteranilor de război VeteRUN, la eveniment fiind prezentă şi vicepremierul Ana Birchall.

"Acest eveniment are drept scop omagierea şi dovedirea respectului pe care trebuie să-l purtăm celor mai bătrâni ostaşi ai ţării, veteranii care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial şi, în acelaşi timp, de a readuce în conştiinţa societăţii civile existenţa lor, în condiţiile în care în viaţă mai sunt la acest moment puţin peste 7.000 dintre cei care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial. (...) Avem peste 3.000 de participanţi la cros", a declarat, pentru Agerpres, înainte de a se da startul crosului, colonelul Andrei Mihail Gavrilă din cadrul Direcţiei Calitatea Vieţii Personalului a Ministerului Apărării Naţionale (MApN).

Vicepremierul Ana Birchall a fost prezentă la eveniment pentru a-şi susţine soţul, care a alergat la cros. Ea şi-a exprimat aprecierea pentru acest cros şi pentru veteranii de război.

"Cuvintele sunt insuficiente să exprime mândria, recunoştinţa şi respectul nostru pentru tot ceea ce au făcut şi un asemenea gest, precum evenimentul de astăzi poate că e un mic gest, un mic semn de recunoştinţă, pentru că şi-au pus viaţa în slujba ţării. Bunicul meu din partea mamei, Gheorghe, a fost veteran de război, Dumnezeu să-l odihnească! Şi ştiu că dânsul întotdeauna mi-a spus cât de important e să-ţi cunoşti trecutul pentru a construi din trecut prezentul şi viitorul. (...) Astăzi îmi mai ţin şi o promisiune faţă de echipa de la Invictus. Eu am fost cu ei în Australia anul trecut şi le-am promis că, dacă o să pot, o să vin să-i susţin", a adăugat Birchall.

Înainte de a lua startul competiţiei, participanţii şi-au făcut încălzirea. Crosul a fost organizat pe categorii de vârstă şi de gen, printre participanţi regăsindu-se atât copii, cât şi tineri şi vârstnici. Totodată, mai multe persoane cu deficienţe locomotorii au participat la cursa destinată acestei categorii.

Cei mai mulţi alergători au pornit de la linia de start la crosul destinat adulţilor, ce avut loc pe o distanţă de 6,7 kilometri, pe traseul Parcul Herăstrău (parcarea Pavilionul H) - şoseaua Kiseleff - Arcul de Triumf - Piaţa Victoriei - Bulevardul Aviatorilor - Bulevardul Constantin Prezan - Şoseaua Kiseleff.

Restul curselor - pentru persoane cu deficienţe locomotorii, 15-17 ani fete şi băieţi, 11-14 ani fete şi băieţi, 7-10 ani fete şi băieţi - s-au desfăşurat pe şoseaua Kiseleff, pe variate distanţe, de cel mult 1.000 de metri.

Startul curselor a fost dat de generalul Marin Badea Dragnea, preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război.

În cadrul evenimentului, militarii Batalionului 2 Infanterie "Călugăreni" şi ai Batalionului 495 Paraşutişti "Căpitan Ştefan Soverth" au alergat şi pentru camaradul lor, caporalul Marius Bunget, care luptă pentru viaţa copilului său în vârstă de 3 ani, diagnosticat cu tumoare malignă.

Cătălin Pârvu, membru al echipei Invictus România, a spus că Invictus reprezintă un fel de a trăi viaţa. "Invictus reprezintă un scop şi un fel de a trăi în viaţă, un fel de a-ţi manifesta în primul rând dorinţa de a transmite celorlalţi că, dacă o parte a societăţii poate, cei cu dizabilităţi, atunci şi cei sănătoşi pot să facă ceva", a declarat acesta, pentru AGERPRES.

Au fost premiaţi primii trei care au trecut linia de sosire pentru fiecare categorie a concursului, precum şi cel mai bătrân, dar şi cea mai bătrână alergătoare, aceasta având 87 de ani. Cei 41 de câştigători ai competiţiei au primit câte un rucsac cu articole sportive, precum şi medalii. Mai mulţi apropiaţi ai câştigătorilor au ţinut neapărat să imortalizeze momentul cu aceştia pe podium, fotografiindu-i cu telefonul.

Campioana olimpică la scrimă Simona Gherman, campioana olimpică la nataţie Camelia Potec şi campioana mondială şi europeană la canotaj Laura Oprea s-au numărat printre cei care au înmânat premiile.

Cu prilejul crosului, în zona Pavilionului H, cei interesaţi au avut prilejul să viziteze standuri expoziţionale ale diferitelor categorii de forţe ale MApN, precum şi unul al Invictus România.

Curiozitatea oamenilor a fost stârnită de diferite echipamente şi elemente de tehnică militară, între care s-au numărat autospeciale pentru intervenţie, motociclete, un robot telecomandat, pistoale, mitraliere.

Traficul rutier a fost restricţionat pe traseul crosului, între orele 9,00 şi 14,00, gradual, pe mai multe străzi, pentru buna desfăşurare a evenimentului.

×
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc
x close