Antena 3 CNN Actualitate EXCLUSIV - Pacepa: Nu sunt o mumie cu vată în nas!

EXCLUSIV - Pacepa: Nu sunt o mumie cu vată în nas!

<font color=red>EXCLUSIV</font> - Pacepa: Nu sunt o mumie cu vată în nas!
24 Iul 2007   •   08:37
PENTRU PRIMA DATĂ VOCEA LUI ION MIHAI PACEPA - INTERVIU DE 8 MINUTE

În iulie 1978, Ion Mihai Pacepa, a cerut azil politic la Ambasada Americană din Bonn. Numărul 2 al spionajului românesc şi consilierul personal al lui Nicolae Ceauşescu alegea astfel să fie liber. Mulţi l-au considerat un trădător. Cel mai important defector din lagărul sovietic se află şi azi sub protecţie în Statele Unite. După 29 de ani, Pacepa face prima declaraţie la o televiziune din România.

?Mi-e greu să cred că au trecut 29 de ani de când m-am rupt de comunism şi 18 de când a fost impuşcat tiranul din cauza căruia am fost obligat să-mi părăsesc ţara natală. Parcă a fost ieri. La 22 iulie, Ceauşescu m-a chemat la Neptun, şi mi-a ordonat să organizez asasinarea duşmanului său principal, Noel Bernard, directorul programului în limba română a Europei Libere. Asta mi-a umplut paharul. În toţi acesti ani în care am lucrat pentru Departamentul de Informaţii Externe am comis fapte reprobabile, ca orice securist, dar nu am fost implicat în omoruri?, spune Pacepa.

După defectarea lui Pacepa, Ceauşescu nu a mai pus piciorul în Occident. Pacepa a colaborat cu guvernele SUA şi ale altor ţări NATO împotriva serviciilor de spionaj ale blocului sovietic. Ceauşescu a ordonat să fie omorât imediat. Au fost cel puţin patru tentative. Eşuate. Lovitura pentru Ceauşescu a venit în 1987. Volumul ?Orizonturi Roşii" a prezentat adevărata faţă a regimului comunist.

?Nu îmi este usor să vorbesc unor ascultători ce sunt îndoctrinaţi şi azi de autorităţile si politicienii ţării cu ideea că cei care au sprijinit lupta Statelor Unite şi NATO împotriva comunismului şi-au trădat ţara?.

?Am plătit însă cu două condamnări la moarte dreptul la liberă exprimare, şi nu renunţ la el. Nu, nu sunt o mumie cu vată-n nas, cum mă prezintă şi azi unele posturi de televiziune din Bucureşti. Trăiesc, şi mă străduiesc să-mi onorez atât ţara adoptivă cât şi pe cea natală?, a declarat Pacepa.

Pacepa a vorbit şi despre tentativa de asasinare a familiei sale rămase în ţară de către securitate. "În noaptea de 21 Decembrie 1989 am primit un telefon de la şeful comandamentului pentru România ce fusese constituit de urgenţă în Departamentul de Stat al SUA. "V-au arestat fata, domnule general," am auzit de la celălalt capăt al firului. "Au luat şi pe soţul şi socrii Danei," a adăugat interlocutorul. "În patru maşini." Dana, Radu, şi părinţii lui au fost transportaţi de Securitate la Călăraşi, unde li s-a dat de înţeles ca vor fi împuscaţi şi cadavrele lor vor fi depuse la graniţă spre a simula că au vrut să fugă din ţară. Acolo i-a prins vestea cea mare. Când au auzit la radio că Ceausescu a fugit, cei 20 de securişti care-i păzeau au dispărut ca şobolanii. Reîntorşi la Bucureşti, Dana şi Radu au constatat că masina Securităţii, care fusese parcată în faţa casei lor 11 ani, a fost de asemenea abandonată," spune Pacepa în interviu.

Ion Mihai Pacepa a transmis şi un mesaj tinerei generaţii din România. "Uniţi-vă! Noi, cei care am dărâmat trecutul, nu ne-am putut uni în văzul lumii. Voi, cei ce construiti viitorul, puteti. Uniţi-vă! Numai uniţi veţi putea reconstrui România. Numai uniţi veti putea curma corupţia din viaţa politică şi din aparatul de stat. Numai uniţi veti putea elimina din Parlament pe cei care trăiesc şi azi în trecut. Numai uniţi veti scăpa de Vadimistii care ameninţă că vor linşa pe cei ce vor îndrăzni să expună crimele comunismului. Numai uniţi veti putea debarasa ţara de cei care ascund, de cinci decenii, crimele Securităţii tot aşa cum Kremlinul ascunde de 44 de ani rolul KGB-ului în asasinarea unuia din cei mai populari preşedinţi ai Statelor Unite. Uniţi-vă! Luaţi viitorul în mâinile voastre. Faceţi din Bucureşti un nou Petit Paris, şi transformaţi România într-un alt epicentru al Europei. Vă doresc, din inimă, succes cât mai deplin."



INTERVIU CU GENERALUL MIHAI PACEPA PARTEA I

INTERVIU CU GENERALUL MIHAI PACEPA PARTEA A II-a

Observator

×
Parteneri
Condiția prin care pensionarii pot primi puncte suplimentare
x close