Antena 3 CNN Actualitate Expertul român care a văzut tablourile din Rotterdam: "Le-am spus că valoarea lor este 0 lei sau puşcărie. Nu cred că le-au ars"

Expertul român care a văzut tablourile din Rotterdam: "Le-am spus că valoarea lor este 0 lei sau puşcărie. Nu cred că le-au ars"

Expertul român care a văzut tablourile din Rotterdam: "Le-am spus că valoarea lor este 0 lei sau puşcărie. Nu cred că le-au ars"
Sursa foto: Foto: spiegel.de
13 Aug 2013   •   07:44

Dosarul Tablourilor ajunge astăzi pe masa magistraţilor de la Judecătoria Sectorului 3. Expertul la care au mers hoţii pentru a le autentifica, nu crede că picturile au fost arse.

Într-un interviu acordat în exclusivitate reporterilor Observator, Mariana Dragu povesteşte uluitoarele momente în care a avut în mână tablourile furate de la Rotterdam. Hoţii au ajuns la ea printr-un colecţionar de artă şi cu o siguranţă incredibilă i-au explicat că dacă nu găsesc la noi un cumpărător, le vând în Rusia.

Expertul Mariana Dragu a văzut tablourile în luna noiembrie anul trecut. Un prieten, colecţionar de artă a chemat-o să verifice dacă două opere pe care acesta intenţiona să le cumpere erau sau nu, originale. Acolo l-a văzut pentru prima dată şi pe unul dintre hoţi - Eugen Darie, care era însoţit de un intermediar. Pânzele erau aşezate pe o masă.

La o privire atentă a realizat că ţinea în mână un Matisse veritabil şi un tablou de Gauguin.

"Am început să mă uit la ele cu atenţie, pe faţă, pe spate, pe kant. Am constatat că picturile sunt din epocile care ar fi trebuit să fie conform autorilor. Pe spate erau o mulţumie de etichete. Erau de colecţie şi ale unor firme ceea ce înseamnă că au participat la nişte expoziţii internaţionale", spune femeia.

După ce le-a analizat la ultraviolete a cerut să ştie de unde sunt tablourile.

Mariana Dragu le-a spus hoţilor că nu vor putea niciodată să le vândă.

Hoţii au fost prinşi dar ancheta procurorilor nu a reuşit să salveze operele, evaluate la zeci de milioane de dolari. O expertiză a Muzeului Naţional de Istorie a confirmat că trei, chiar patru dintre tablouri s-au făcut scrum.

×
Subiecte în articol: expert
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close