Antena 3 Actualitate Exploziv! Amplă operațiune a spionajului rus în România. Care este ținta!

Exploziv! Amplă operațiune a spionajului rus în România. Care este ținta!

de Gabriel Dano    |    31 Iul 2020   •   17:50
Exploziv! Amplă operațiune a spionajului rus în România. Care este ținta!
Sursa foto: Foto- kremlin.ru

Trei site-uri în limba engleză, legate de aparatul de stat de la Kremlin şi de spionajul militar GRU, care se ocupă cu promovarea dezinformărilor despre coronavirus sau alte subiecte, au fost identificate de oficialii americani. Efortul de dezinformare e concentrat pe publicul din SUA şi din Occident, vizată fiind și România.

Cele trei site-uri ar avea legătură cu agenţia de ştiri rusească InfoRos, care controlează şi Infobrics.org şi OneWorld.press. Aproximativ 150 de articole despre reacţia la pandemia de coronavirus, inclusiv conţinut care punea Rusia într-o lumină bună şi denigra SUA, pe acest subiect, au fost indentificate în iunie, potrivit AP, citată de Adevărul.

Printre subiecte s-au numărat articole care sugerau că Rusia a trimis ajutoare substanţiale în SUA, pentru a ajuta în lupta cu pandemia, sau care amplificau teoriile provenite din China, care alimentau conspiraţia că noul coronavirus ar fi o armă biologică.

Scutul de la Deveselu, țintă a spionajului rus

În decembrie 2018, InfoRos era considerată o organizaţie-paravan pentru operaţiuni ruseşti sub acoperire ale GRU, conform unor surse din serviciile secrete occidentale, citate de Washington Post.  Conţinutul agenţiei InfoRos s-a intersectat rareori cu România, însă când a făcut-o, s-a concentrat pe prezenţa sistemului de apărare anti-rachetă de la Deveselu, parte a sistemului SUA-NATO de interceptare a rachetelor balistice, afirmă sursa citată

Site-urile respective promovată teoria Kremlinului că acest sistem nu ar fi în realitate unul defensiv, ci ar fi capabil să fie înarmat cu rachete ofensive, lucru pe care oficialii NATO şi SUA l-au demontat în repetate rânduri.

Cel mai recent articol despre România, publicat în februarie 2020 pe agenţia InfoRos, se intitulează „Bazele americane de apărare antirachetă din România şi Polonia trebuie desfiinţate”, fiind citat un expert rus care spune că „acestea sunt sisteme de atac cu rachete, de natură atât defensivă cât şi ofensivă”.

 Potrivit articolului, lansatoarele de rachete interceptoare de la Deveselu ar putea fi instalate rachete Tomahawk sau „arme supersonice”.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close