Antena 3 CNN Actualitate Exproprierile ar putea să dubleze costurile Autostrăzii Transilvania

Exproprierile ar putea să dubleze costurile Autostrăzii Transilvania

Exproprierile ar putea să dubleze costurile Autostrăzii Transilvania
12 Dec 2008   •   11:59

Când toate se ieftinesc, autostrada Transilvania pare să devină tot mai scumpă, în special din cauza exproprierilor, care riscă să dubleze costurile deja umflate ale autostrăzii. Proprietarii nemulţumiţi de sumele primite pentru despăgubiri au făcut contestaţii în instanţă. În multe cazuri, judecătorii au aprobat sume chiar şi de şase ori mai mari, decât cele stabilite iniţial.
Pe rolul Tribunalului Cluj există în prezent 156 de dosare depuse de clujenii nemulţumiţi de preţurile la care le-au fost evaluate proprietăţile expropriate pentru construcţia Autostrăzii Transilvania. Conform procedurii, instanţa de judecată a dispus constituirea unor comisii, formate din câte trei experţi, care au stabilit valoarea de piaţă a terenurilor. Numai că, potrivit ziariştilor de la Evenimentul Zilei, preţurile ar fi fost umflate artificial.
Deşi legea spune că preţurile de expropriere trebuie calculate la momentul exproprierii, mulţi experţi au stabilit cotaţii la care s-ar ajunge abia după ce autostrada va fi construită. Astfel, pentru un teren de 2.900 de metri, situat la Gilău, estimat de comisia de exproprieri la circa 60.000 lei, instanţa a dispus o despăgubire de 370.000 de lei. Adică o sumă de şase ori mai mare decât valoarea stabilită iniţial.
Reprezentanţii Companiei Naţionale de Autostrăzi spun că în aceste cazuri legea ar fi fost încălcată. Potrivit acestora, proprietarii pot cere reactualizarea sumelor de bani în funcţie de rata inflaţiei, dar în niciun caz evaluări ale proprietăţilor în afara celor făcute de comisia de expropriere.
Din cauză creşterii exagerate a costurilor, dar şi procedurii greoaie privind exproprierile, Compania Bechtel a fost nevoită să încetinească ritmul lucrărilor la Autostrada Transilvania. La aceste probleme s-a adăugat şi faptul că statul nu a plătit contravaloarea unor lucrări executate deja.
Antena 3

×
Subiecte în articol: Autostrada Transilvania
Parteneri
Schimbare radicală în funcţionarea Poştei Române
x close