Antena 3 CNN Actualitate Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer: Lipsa morfinei este doar partea vizibilă a iceberg-ului. Au dispărut aproape zece citostatice

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer: Lipsa morfinei este doar partea vizibilă a iceberg-ului. Au dispărut aproape zece citostatice

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer: Lipsa morfinei este doar partea vizibilă a iceberg-ului. Au dispărut aproape zece citostatice
Sursa foto: Foto: nursinglink.monster.com
de S.T.    |    27 Feb 2012   •   18:20

Bolnavii de cancer trăiesc drame greu de imaginat pentru un om fără această boală. Lipsiţi de medicamentele atât de necesare tratamentului lor, bolnavii cer de dreptul la o viaţă decentă.

Retragerea principalului ofertant de morfină reprezintă doar partea vizibilă a iceberg-ului de probleme din oncologie, aproape 10 citostatice au dispărut treptat, în ultimii ani, unele foarte ieftine, motiv pentru care bolnavii îşi caută medicamente în străinătate sau fac scheme reduse de tratament.

"Bolnavii de cancer din România, plătitori de taxe şi contributori la bugetul sistemului naţional de sănătate, au ajuns în situaţia de a-şi asigura tratamentul recurgând la medicamente cumpărate din străinătate, pe propria cheltuială. Absenţa morfinei, caz recent mediatizat, nu este singura deficienţă majoră a programului oncologic naţional. Sistemul clawback şi impunerea unor preţuri nesustenabile pentru medicamentele cu prescripţie medicală au generat dispariţia de pe piaţa românească a unor produse indispensabile tratamentului persoanelor suferind de cancer", susţine preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC), Cezar Irimia.

Semnalele de alarmă ale FABC nu au fost luate în serios, iar programul de oncologie este tot subfinanţat, scrie Agerpres.

Printre medicamentele citostatice care lipsesc de mai mult timp, unul produs chiar în România, respectiv cosmegen, se numără vincristin, vinblastin, dacarbazină, cincifluorourocil, natulan şi tamaxifen. Indiferenţă se transformă într-o condamnare la moarte a suferinzilor de cancer, susţine Cezar Irimia.

În urma problemelor apărute în aprovizionarea cu medicamente morfinice necesare tratamentului pacienţilor oncologici, premierul Mihai Răzvan Ungureanu a cerut, joi, Ministerului Sănătăţii ca în interval de o săptămână să îi prezinte o analiză privind constituirea unei rezerve naţionale care să includă toate medicamentele pentru situaţii de urgenţă.

În şedinţa specială de joi, Guvernul a alocat, din Fondul de rezervă, o sumă totală de 750.000 de lei pentru achiziţionarea în regim de urgenţă a medicamentelor morfinice necesare tratamentului pacienţilor oncologici.

Vasile Cepoi, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a precizat că fondurile alocate de Guvern acoperă consumul mediu lunar de astfel de medicamente






×
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close