Antena 3 CNN Actualitate Femeia preot care a salvat de la dispariţie un sat întreg

Femeia preot care a salvat de la dispariţie un sat întreg

Femeia preot care a salvat de la dispariţie un sat întreg
Sursa foto: Foto: captura Antena 3
de M.Z.    |    05 Apr 2015   •   18:24

E duhovnic pentru credincioşii reformaţi, e părinte adoptiv pentru sute de copii care trec prin centrul de plasament, e sufletul blajin de care au nevoie bătrânii din aşezământul social, e ctitor şi întreprinzător plin de energie. 

 
Pe scurt, povestea ei este impresionantă: Molnar Irma, preot reformat, este femeia care a salvat de la dispariţie un sat întreg, Jebucu din Sălaj. Satul se afla pe lista lui Nicolae Ceauşescu şi urma să fie ras cu boldozerul de pe faţa pământului.
 
Povestea Irmei Molnar a fost prezentată duminică, la emisiunea Secvenţial, de la Antena 3.
 
Comunitatea din Jebucu se stingea văzând cu ochii. Bătrânii treceau în lumea de dincolo fără alinarea duhovnicească, iar tinerii luau calea oraşului în căutare de şcoală pentru copiii lor şi a străinătăţii pentru un loc de muncă. Satul fusese oricum trecut pe harta neagră a lui Ceauseşcu pentru a fi ras de pe faţa pământului şi a scăpat de buldozere doar prin norocul istoriei.
 
Şi, în mica lor comunitate adoptivă, Irma şi soţul său au readus viaţă. În şapte ani au renovat vechea şcoala, biserica, au construit internatul şi centrul de plasament, au înălţat o şcoală nouă, un aşezământ pentru vârstnici şi o moară.
 
17 locuri de muncă s-au născut din aceasta gândire economică. Lor li se adaugă cei 24 de educatori şi asistenti din centrul de plasament, plus dascălii de la şcoală şi cei care îi îngrijesc pe bătrâni în cămin. 
 
Toate aceste lucruri făcute de Irma nu ar fi fost posibile, dacă nu ar fi pus umărul tot satul. 

×
Subiecte în articol: Secvential Secvential cu Adrian Ursu
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close