Antena 3 CNN Actualitate Covor negru la Festivalul de la Cannes, în memoria victimelor atacului terorist din Franța

Covor negru la Festivalul de la Cannes, în memoria victimelor atacului terorist din Franța

Covorul roșu a fost înlocuit vineri de un covor negru, la Festivalul de Film de la Cannes. Organizatorii au decis această schimbare în memoria victimelor atacului terorist de joi, de la Nisa.

Covor negru la Festivalul de la Cannes, în memoria victimelor atacului terorist din Franța
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    30 Oct 2020   •   17:15

Covorul roșu de la Cannes a fost înlocuit vineri de unul negru, după ce joi Franța a fost țintă unui atac terorist. În cea de-a treia zi a Festivalului de Film s-a ținut și un moment de reculegere în memoria victimelor atacului terorist de la Nișă, de joi.

Francezii au trecut prin momente de teroare joi, după două atacuri: Unul la Basilica Notre Dame din Nisa și un altul în Avignon.

Atacul terorist din Nisa s-a soldat cu 3 victime, una dintre ele fiind practic decapitată cu un cuțit de către atacator. Atacatorul ar fi strigat în mod repetat "Allahu Akbar" ("Dumnezeu este mare")

Tot joi, în Avignon, un bărbat a fost împușcat mortal de Polițiști după ce a amenințat mai mulți trecători cu un pistol.

Cele două atacuri au zguduit întreagă țară. Un moment de reculegere în memoria victimelor a fost ținut și la Adunarea Naţională de la Paris, care a avut loc joi.

Întreagă opinie publică internațională s-a declarat consternată de aceste atacuri. Preşedintele român Klaus Iohannis a condamnat pe Twitter atacul:

"Consternat să aflu despre atacul de la Catedrala Notre Dame din Nișă. Gândurile noastre se îndreaptă către familiile victimelor. România este alături de Franţa în lupta împotriva extremismului. Trebuie să fim uniţi în a ne proteja dreptul cetăţenilor noştri la libertatea de opinie şi credinţă",  scris preşedintele român.

Luna aceasta, Franța s-a mai confruntat cu un atac de natura terorista. Cu doar două săptămâni în urmă, un cecen l-a decapitat la Paris pe un profesor care le arătase elevilor săi caricaturi cu profetul Mahomed, atacatorul fiind ucis de Poliție.

Anul acesta a fost pentru prima dată, din 1968 și până în prezent, când Festivalul de Film de la Cannes a fost întrerupt.

Ediția din această săptămâna a Festivalului de Film de la Cannes s-a dorit a fi una specială, deschisă publicului, după ce ediția cu numărul 73 a festivalului a fost anulată în primvăra din cauza izbucnirii pandemiei COVID-19. Inițial, festivalul trebuia să aibă loc între 12 și 23 Mai, dar din cauza crizei sanitare, s-a luat decizia unei mini-ediții deschise publicului, în această toamnă.

Anul acesta a fost pentru prima dată, din 1968 și până în prezent, când festivalul a fost întrerupt.

Distanţarea fizică şi purtarea măştilor sanitare sunt obligatorii pentru toţi participanţii. Deşi evenimentul este deschis pentru public, numărul spectatorilor nu va putea să depăşească un anumit prag. Înaintea pandemiei de coronavirus, Festivalul de la Cannes atrăgea în fiecare an circa 40.000 de profesionişti din industria cinematografică şi peste 200.000 de spectatori.

 

×
Parteneri
100 de blocuri din Bucureşti, fără apă caldă până pe 1 mai!
x close