Antena 3 CNN Actualitate Teroare la Nisa. O femeie a fost măcelărită în Catedrala Notre Dame. Alte două victime au murit. Atacatorul a fost prins

Teroare la Nisa. O femeie a fost măcelărită în Catedrala Notre Dame. Alte două victime au murit. Atacatorul a fost prins

Franţa este zguduită, joi, de un nou atentat, petrecut dimineaţă în faţa catedralei Notre Dame din Nisa. Un atac cu cuţitul s-a soldat cu trei victime iar oficialităţile confirmă pista unui act terorist. Cartierul în care se află catedrala Notre Dame a fost izolat de poliţişti iar preşedintele francez Emmanuel Macron s-a deplasat în cursul zilei la locul tragediei. El a declarat că Franța a fost atacată pentru valorile și apetitul pentru libertate al cetățenilor săi și că nimic din toate acestea nu va fi cedat.

Teroare la Nisa. O femeie a fost măcelărită în Catedrala Notre Dame. Alte două victime au murit. Atacatorul a fost prins
Sursa foto: Sursă foto: Poliţia Naţională Franceză
de Adrian Iclozan    |    29 Oct 2020   •   12:20

La scurt timp după atac, poliţia a confirmat că una dintre victime, o femeie, a fost "practic decapitată". Trupul său măcelărit a fost găsit în lăcaşul de cult.

O altă victimă, un bărbat, a murit, de asemenea, în biserică, cu gâtul tăiat. Ulterior s-a aflat că era paznicul edificiului.

Ultima victimă, o femeie care căuta să fugă din calea asasinului şi să se refugieze într-o cafenea, a fost ucisă în stradă cu lovituri de cuţit.

Poliţiştii au reuşit să-l prindă pe atacator după ce au tras de mai multe ori asupra lui şi l-au rănit. El a fost transportat la spital.

Informații apărute mai târziu în cursul zilei arată că este vorba un tunisian de 21 de ani, Brahim Aouissaoui, care a ajuns în Europa prin Lampedusa, Italia, în septembrie. El a intrat în Franța la începutul lui octombrie, potrivit unor surse apropiate anchetei, citate de AFP.

 

Primarul din Nisa: Totul indică un atac terorist

Primarul din Nisa, Christian Estrosi, a declarat că "totul" indică un atac terorist "în inima catedralei Notre-Dame".

El a folosit cuvântul "islamo-fascism" pentru a caracteriza situaţia şi a adăugat că atacatorul a strigat în mod repetat "Allahu Akbar" ("Dumnezeu e mare", strigăt devenit între timp lozinca teroriştilor islamişti).

Potrivit primarului, între victime se află îngrijitorul catedralei.

Procurorii Parchetului antiterorist au anunţat că au preluat ancheta.

Moment de reculegere în memoria victimelor în Adunarea Naţională de la Paris. Preşedintele român a reacţionat pe Twitter.

Vestea atacului l-a surprins pe premierul francez Jean Castex în timp ce îi punea la curent pe parlamentarii din Adunarea Naţională în privinţa carantinei naţionale care se instituie de vineri dimineaţa. 

Parlamentarii au păstrat un moment de reculegere în memoria victimelor.

La rîndul său, preşedintele român Klaus Iohannis a condamnat pe Twitter atacul:

"Consternat să aflu despre atacul de la Catedrala Notre Dame din Nisa. Gândurile noastre se îndreaptă către familiile victimelor. România este alături de Franţa în lupta împotriva extremismului. Trebuie să fim uniţi în a ne proteja dreptul cetăţenilor noştri la libertatea de opinie şi credinţă",  scris preşedintele român.

 

Nisa, scena altui atentat islamist sângeros în 2016

În urmă cu mai bine de patru ani, terorismul islamist a lovit  puternic la Nisa.

Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, un tunisian de 31 de ani, a strivit cu camionul 86 de oameni înainte de a fi ucis de poliţie.

Atacul a avut loc de Ziua Naţională a Franţei şi a fost revendicat de Statul Islamic.

Alte două incidente anti-franceze au avut loc joi, în contextul ofensivei preşedintelui Macron împotriva islamului radical

Joi, în paralel cu atacul din Nisa, un bărbat a fost ucis de poliţie în Montfavet, în apropiere de Avignon, după ce a ameninţat forţele de ordine cu un pistol.

Iar la Jeddah (Arabia Saudită), un agent de pază din dispozitivul consulatului francez a fost atacat în exteriorul clădirii. Agresorul a fost prins de poliţişti.

Cu două săptămâni în urmă, un cecen l-a decapitat la Paris pe un profesor care le arătase elevilor săi caricaturi cu profetuml Mohammed, atacatorul fiind ucis de poliție.

Coincidenţă? Atacurile de joi vin la o zi după de la publicarea caricaturii cu preşedintele turc

Valul de atacuri de joi survine în contextul în care preşedintele francez Emmanuel Macron s-a poziţionat de partea celor care publică, în numele libertăţii de exprimare, caricaturi pe care adepţii Islamului le consideră insultătoare.

Cu doar o zi în urmă, publicaţia Charlie Hebdo, vizată de un atentat sângeros la începutul anului 2015, afişa pe prima pagină un portret caricatural al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Ankara a reacţionat ameninţând cu represalii juridice, după ce anterior însuşi Erdogan îndemnase la boicotul produselor franceze.

De asemenea, 

×
Subiecte în articol: notre dame nisa atac decapitare Klaus Iohannis
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close