Antena 3 CNN Actualitate Fii la putere! Tulcea, o regiune aparte a ţării din punct de vedere arhitectural, geografic, istoric şi cultural

Fii la putere! Tulcea, o regiune aparte a ţării din punct de vedere arhitectural, geografic, istoric şi cultural

Fii la putere! Tulcea, o regiune aparte a ţării din punct de vedere arhitectural, geografic, istoric şi cultural
Sursa foto: Foto: captura Antena 3
de M.Z.    |    01 Iul 2015   •   13:19

Fii la putere! Antena 3 este aici, chiar la tine în oraş! Timp de două săptămâni, toate vedetele noastre străbat ţara cu caravana Antena 3. La 10 ani de la înfiinţarea postului nostru, cei mai cunoscuţi ziarişti din România vor intra în casă nu doar prin intermediul televizorului. 

 
Îi veţi vedea pe ziariştii voştri favoriţi în centrul oraşului, în parc, la terasă, la cumpărături. Vin să spună povestea oraşului şi a oamenilor săi. 
 
Nu ezitaţi să staţi de vorbă cu ei şi să faceţi selfi-uri pe care mai apoi să le postaţi pe pagina de Facebook Antena 3 România. Fii la putere! 

Caravana Antena 3 "Fii la putere!" a ajuns şi la Tulcea. Oana Stancu, Radu Tudor, Maria Linda, Iulia Zgripcea sunt la această oră în oraş. La 21:30 vă veţi puteţi întâlni cu ei în Piaţa Civică. 

Până atunci, v-au pregătit un material special despre comunităţile din Tulcea, o regiune aparte a ţării nu doar din punct de vedere arhitectural, ci şi geografic, istoric şi cultural. 

Aşezată la răscruce de drumuri antice, Dobrogea este cel mai vechi teritoriu al României. Aici şi-au pus amprenta civilizaţiile elene, romane şi apoi popoarele barbare. Urmele fostelor stăpâniri din Dobrogea se regăsesc azi în vestigii arheologice, în ruine de cetăţi, obiceiuri sau mâncăruri tradiţionale. 

Pe lângă cei câţiva locuitori care mai păstrează originile pur germane întâlnim şi un edificiu impunător cu o arhitectură unică în Dobrogea. Este biserica germanilor din Malcoci, construită în 1880 de comunitatea germană de atunci.

Astăzi, cea mai mare biserică Romano-Catolică din Dobrogea a ajuns o ruină. Frau Elisabeta, unul dintre cei trei locuitori din sat care mai păstrează originile pur germane, îţi aminteşte cum s-a ajuns aici.

Refacerea bisericii de la Malcoci ar costa cât constructia de la zero a trei biserici noi. 

Colegii noştri au continuat călătoria în căutarea altor comunităţi şi aşa au ajuns la Jurilovca, un sat format aproape în exclusivitate din ruşi lipoveni. Acolo tradiţiile se păstreaz cu sfinţenie din generaţie în generaţie. Casele au faţadele colorate în albastru şi alb, iar acoperişul este din stuf. La biserică, toate slujbele se ţin în limba slavonă. Pe uliţa satului însă se mai vorbeşte şi româneşte.

Deşi aflată "la margine de lume", Jurilovca este mai "europeană" decât alte multe localităţi. Anul acesta a fost ales satul Cultural al României. Mica aşezare de pescari lipoveni a impresionat cu evenimentele de excepţie, dar şi cu mâncărurile preparate exclusiv din peşte. Localnicii îşi câştigă existenţa din pescuit şi comerţul cu peşte, iar bunăstarea se vede chiar de la intrarea în comună. 

Echipa Antenei 3 a ajuns şi la comunitatea ruşilor lipoveni şi s-a îndreptat spre cel mai vechi şi mai frumos lăcaş de cult musulman, moscheea Babadag. Impunătoarea construcţie a fost ridicată în secolul al XVII-lea.

Moscheea a trecut printr-un incendiu în timpul războiului ruso-turc, care i-au lăsat urme adânci, dar chiar şi aşa a atras pânâ în anul 1989 mii de pelerini, fermecaţi de istoria de peste 400 de ani a lăcaşului, dar şi de peisajul de basm în care este amplasată.

×
Subiecte în articol: Fii la putere Tulcea
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close