Antena 3 CNN Actualitate Florin Cioabă, un "rege" prieten cu preşedintele Băsescu şi cu trimiterea romilor la şcoală

Florin Cioabă, un "rege" prieten cu preşedintele Băsescu şi cu trimiterea romilor la şcoală

Florin Cioabă, un "rege" prieten cu preşedintele Băsescu şi cu trimiterea romilor la şcoală
Sursa foto: Foto: Agerpres
18 Aug 2013   •   12:25
"Regele" romilor Florin Cioabă, care a murit la 58 de ani, s-a făcut remarcat prin demersuri pentru şcolarizarea membrilor comunităţii şi "pionieratul", cel puţin declarativ, în schimbarea tradiţiei căsătoriilor la vârste fragede, dar şi prin prietenia cu familia preşedintelui Băsescu, scrie Mediafax.
   
Florin Tănase Cioabă (58 de ani), singurul băiat al lui Ion Cioabă, bulibaşă al romilor din România, care s-a autoproclamat "rege internaţional al ţiganilor" în 1992, a devenit, la rândul său, "rege al ţiganilor de pretutindeni" în 1997, după moartea lui Ion, tot în urma unui infarct.
   
Cioabă a moştenit titlul de la tatăl său, iar ceremonia de încoronare a fost celebrată în ritul penticostal, deoarece în 1996 întreaga familie Cioabă a renunţat la legea ţigănească şi s-a pocăit, trecând la cultul penticostal. De altfel, Florin Cioabă a absolvit Seminarul Biblic "Betania" din Sibiu şi a devenit predicator pentru mai mulţi enoriaşi la o biserică din apropierea casei sale, în cartierul Turnişor, din municipiu.
   
Florin Cioabă s-a născut în 17 noiembrie 1954 şi s-a căsătorit, conform tradiţiilor etniei, la vârsta de 14 ani, cu Marica, având împreună patru copii - doi băieţi şi două fete.
   
Autointitulat rege al romilor, Cioabă a militat pentru trimiterea copiilor la şcoală, nepotul său, fiul lui Dorin, fiind un elev apreciat la Liceul de Artă din Sibiu şi cel care a realizat conceptul grafic al păpuşilor ţigăneşti.
   
În 2003, familia Cioabă a fost implicată într-un scandal cu ecouri internaţionale şi implicaţii asupra imaginii României, după ce Florin Cioabă şi-a măritat fiica, pe Ana-Maria, atunci în vârstă de 12 ani, cu Mihai Biriţă, în vârstă de 15 ani. La acea vreme, baroneasa Emma Nicholson (raportor al Uniunii Europene pentru România) şi Consiliul European au acuzat statul român de încălcare a legislaţiei româneşti şi a normelor internaţionale, pentru că ambii miri erau minori.
   
În urma unei anchete a Direcţiei pentru Protecţia Copilului Sibiu, s-a luat decizia ca cei doi "soţi" să locuiască separat şi să înceteze orice relaţie maritală până când vor împlini vârsta majoratului, iar Florin Cioabă a respectat această hotărâre. Doi ani mai târziu, Florin Cioabă declara că începe o luptă grea pentru a schimba una dintre cele mai înrădăcinate tradiţii ale romilor, respectiv căsătoria copiilor de la vârste fragede.
   
De-a lungul anilor, Florin Cioabă a încercat să aplaneze unele conflicte care au apărut între etnicii romi şi autorităţi, cel mai recent fiind cel dintre primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, şi romii din oraş.
   
În 8 aprilie 2013, Florin Cioabă a devenit preşedinte al International Romani Union (IRA), la un congres internaţional organizat la Sibiu, la care a fost prezentă şi fiica preşedintelui României, europarlamentarul Elena Băsescu.
   
De altfel, relaţiile de amiciţie dintre familia preşedintelui României, Traian Băsescu şi familia autointitulatului rege al romilor, Florin Cioabă, este una binecunoscută.
   
În toamna anului 2009, preşedintele Traian Băsescu a participat la Festivalul romilor de la Costeşti, alături de Cioabă, şi de mai mulţi romi care au susţinut un spectacol de muzică şi dansuri ţigăneşti.
   
Maria Băsescu, soţia preşedintelui, s-a îmbrăcat, atunci, cu o fustă ţigănească şi şi-a pus pe umăr un batic colorat, primite de la Luminiţa Cioabă. Maria Băsescu a primit de la un lider al romilor o mahmudea, "ca să-i poarte noroc", fiind, totodată, asaltată de zeci de femei care au îmbrăţişat-o şi au pupat-o. La rândul său, şeful statului a primit o serie de cadouri de la Florin Cioabă, cu care a şi discutat, de altfel, timp de câteva minute, în cortul pe care acesta îl avea amenajat pe dealul pe care are loc festivalul romilor şi unde preşedintele a mers pe jos prin mulţime, fiind asaltat de romi.
   
 În 2012, familia regelui Cioabă a fost prezentă la nunta fiicei preşedintelui, Elena Băsescu, mireasa primind din partea familiei Cioabă o salbă de aur şi o păpuşă îmbrăcată în straie ţigăneşti. Dorin Cioabă, fiul lui Florin Cioabă, a postat atunci pe pagina sa de Facebook fotografii de la nunta Elenei Băsescu. Într-una dintre imagini, Dorin Cioabă stă la masă alături de tatăl său, Florin Cioabă, şi de preşedintele Traian Băsescu.
   
Marţi, 13 iulie, fiul lui Florin Cioabă, Dorin, a anunţat că tatăl său este internat în stare gravă în Antalya, după ce a suferit un preinfarct. Familia Cioabă se afla în vacanţă în Turcia.
   

×
Subiecte în articol: Regele Cioaba florin cioaba

ȘTIRI

Proiect: Închisoare pentru şoferii băuţi, drogaţi sau care nu deţin permis

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close