Antena 3 CNN Actualitate Florin Cîțu a făcut anunțul! Se pot dubla alocațiile din impozitarea pensiilor speciale?

Florin Cîțu a făcut anunțul! Se pot dubla alocațiile din impozitarea pensiilor speciale?

Curtea Constituțională a decis, miercuri, că alocațiile copiilor trebuie dublate de la data de 1 august, respingând astfel sesizarea Guvernului. Decizia este definitivă și general obligatorie. Guvernul ar putea fi dat în judecată de părinți retroactiv pentru toate aceste luni în care dublarea alocațiilor a fost suspendată.

Florin Cîțu a făcut anunțul! Se pot dubla alocațiile din impozitarea pensiilor speciale?
Sursa foto: Hepta
de Laura Dinu    |    17 Iul 2020   •   13:16

Chiar și în aceste condiții, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, susține că dublarea alocaţiilor ar însemna un efort financiar mult prea mare, reprezentând 8 miliarde de lei.

Întrebat dacă suma necesară dublării alocațiilor nu ar putea fi luată din impozitarea pensiilor speciale, ministrul a răspuns că această sumă este insuficientă. Potrivit acestuia, ideea de a lega pensiile speciale de dublarea alocațiilor „este cea mai mare minciună”

”Nu putem să luăm această sumă din impozitarea pensiilor speciale”

„Dublarea alocaţiilor înseamnă aproape 4 miliarde de lei pentru o jumătate de an. Nu putem să luăm această sumă din impozitarea pensiilor speciale, pentru că toată suma pentru pensii speciale este de aproape 1 miliard de lei, dacă scoatem militarii. Deci, n-ai cum să scoţi 4 miliarde dintr-un miliard de lei. Dublarea alocaţiilor reprezintă aproape 8 miliarde de lei, înseamnă 0,8% din PIB doar pentru dublare”, a explicat Florin Cîțu.

Acesta a mai precizat că în buget nu sunt prevăzute resurse financiare pentru dublarea alocaţiilor, în condițiile în care legea a fost votată de Parlament după ce se votase bugetul.

Premierul a spus deja că va exista o creştere a alocaţiilor. În următoarele două săptămâni vom veni cu acest proiect de lege. Nu ştiu... (cu cât vor creşte alocaţiile, n.r.). Va fi o decizie politică, eu voi prezenta situaţia, dar voi spune ca şi până acum: în acest moment nu există resurse în buget. Bugetul a fost construit pe un deficit de 6,7% la rectificarea bugetară, care nu a luat în calcul acest lucru”, a explicat Florin Cîţu la Digi 24.

”Florin Cîțu: Pentru mine lucrurile nu se schimbă”

Florin Cîțu susține că, pentru el, hotărârea dată de CCR nu schimbă lucrurile cu absolut nimic. 

Pentru mine lucrurile nu se schimbă. Această decizie nu are nicio legătură cu dublarea alocaţiilor. Era o decizie care spunea că Parlamentul României poate să dea o lege care respinge prorogarea acestei dublări a alocaţiilor. Dar rămâne un lucru foarte clar: legea (dublării alocaţiilor, n.r.) este neconstituţională, pentru că încalcă articolul 138 din Constituţie, aliniatul 5, care spune foarte clar: orice cheltuială bugetară trebuie să aibă stabilită o sursă de finanţare. Această lege, acest articol introdus, nu are sursă de finanţare stabilită, deci este clar pentru toată lumea că este o lege neconstituţională”, a declarat Florin Cîţu.

”Nu există resursele financiare pentru a dubla alocațiile”

Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, că în ciuda deciziei CCR, nu există resurse financiare necesare pentru a dubla alocațiile. 

”Împreună cu Ministerul Muncii, cu Ministerul Finanțelor, analizăm variantele pe care le avem la dispoziție și vom adopta o variantă care să ducă la creșterea alocațiilor, dar sigur nu la dublarea imediată pentru că, sigur, nu există resursele financiare necesare pentru a dubla alocațiile. Avem maximum două săpămâni să adoptăm această situație” a declarat Ludovic Orban. 

×
Subiecte în articol: alocaţii
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close