Antena 3 CNN Actualitate Florin Cîțu, mesaj de ultimă oră despre amânarea plății facturilor la energie electrică și gaze

Florin Cîțu, mesaj de ultimă oră despre amânarea plății facturilor la energie electrică și gaze

Florin Cîțu a vorbit recent cu mai mult ocazii despre amânarea plății facturilor, în contextul scumpirilor la energie electrică și gaze naturale care i-au îngenunchiat pe mulți români.

Florin Cîțu, mesaj de ultimă oră despre amânarea plății facturilor la energie electrică și gaze
Sursa foto: Hepta
de Gabriel Dano    |    14 Oct 2021   •   18:26

Întrebat ce părere are despre recenta comunicare a Comisiei Europene, care a transmis statelor membre ale UE că pot să ia măsuri cum ar fi amânarea temporară a plății facturilor, premierul demis a răspuns:

"Amânarea facturilor este ceea ce deja am făcut anul trecut, deci nu aș vedea o diferență față de situația excepțională de anul trecut", a spus Cîțu, potrivit Profit.ro.

Florin Cîțu a afirmat că se ia în calcul și subvenționarea sistemelor centralizate de termoficare.

"Va trebui, de la bugetul de stat, să suplimentăm subvenția pentru aceste primării. Altă soluție nu există în acest moment. Se poate face și până la rectificarea bugetară, ne uităm la mai multe variante. Problema este în toată țara. Soluția pentru prețurile la energie va trebui să fie una pentru toate entitățile: consumator casnic, consumator noncasnic, aceste primării care dau subvenție pe gigacalorie și așa mai departe. Pentru toate putem găsi o soluție. Deja putem să ne gândim, amânarea facturilor etc", a explicat acesta.

Deputaţii, despre formularul pentru ajutorul de încălzire: Bătaie de joc întinsă pe 14 pagini!

Românii care vor să beneficieze de ajutor de încălzire pentru această iarnă mai au la dispoziţie doar o zi pentru a-şi depune dosarele la primării. Printre hârtiile cerute de autorităţile locale se numără şi un formular de 14 pagini, în care solicitanţii trebuie să completeze o serie de informatii legate de venit. Chestionaţi despre birocraţia excesivă în acest caz, deputaţii din Parlament au recunoscut problema, dar nu au venit şi cu o soluţie pentru ea.

Nu toţi cei care ar putea beneficia de ajutoarele de încălzire pot trece testul formularului. Documentul de 14 pagini este anevoios, iar anul acesta în foi a mai apărut o căsuţă ce vizează acordarea suplimentului de energie, aşa că aproape nimeni nu îl poate completa de unul singur.

"E o aberatie. Nu mi se pare corect, pentru ca va dati seama, este o birocratie care se prelungeste.", susţine Lilian Scripnic deputat AUR.

"Eu zic ca sunt hartii completate aiurea! 14 pagini la mii de oameni. Sunt greu de bagat in calculator. Trebuie sa vedem cu facem cu guvernul sa comprimam asta la doua pagini", este de părere şi deputatul USR, Marian Lazar.  

Revoltat, şi deputatul PSD Vasile Cîtea spune: "Luati-o pe ţaţa Floarea de la sat, nici nu vede bine, unde se apuca ea sa faca chestionare de felul asta. Sunt făcute ca oamenii să renunţe, sa nu mai ceara de la stat."

"Cine a facut lucrul asta, ori era drogat, ori era beat"

Deputatul PSD Dumitru Cornă spune vehement: Este o bataie de joc la adresa consumatorului vulnerabil! Trebuiau lucruri clare, simple, extrem de bine aplicabile. Asta e o prostie! Credeti-ma, cine a facut lucrul asta, ori era drogat, ori era beat. Oamenii o sa se lipseasca, majoritatea nu vor completa. Sunt facute în bătaie de joc, fix pentru a nu fi puse in apllicare.

Deputatul PNL Pavel Popescu nu pleacă de la ideea că formularul e făcut special ca oamenii să renunţe:

"Chiar am întrebat-o pe doamna ministru a Muncii. Este o declaratie complexa nu doar pentru energie. Este un formular standard pentru mai multe deduceri, care se se depune.", susţine Pavel Popescu.

 

×
Subiecte în articol: Florin Cîțu
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close