Antena 3 CNN Actualitate Florin Cîțu anunță concedieri: "Sunt companii cu pierderi"

Florin Cîțu anunță concedieri: "Sunt companii cu pierderi"

Florin Cîțu a declarat, miercuri, după ședința de guvern, că în companiile de stat urmează o reformă care ar putea duce și la concedieri și asta pentru că unele au pierderi. Premierul a precizat că sporurile și indemnizația de hrană nu vor fi tăiate prin OUG, ci se va merge în Parlament.

Florin Cîțu anunță concedieri: "Sunt companii cu pierderi"
Sursa foto: Hepta
de Gabriel Dano    |    10 Feb 2021   •   16:56

”Sporurile și indemnizația de hrană vom merge în Parlament, ca să nu fie atacate. Vom rediscuta legea salarizării. Am spus că nu vom crește taxele și nu le vom crește, e o linie roșie peste care nu vom trece. Nu vom crește taxele, nu vor fi afectați cetățenii și companiile private. Vom avea creștere economică de 4%.

Reforma companiilor de stat, vom vedea! Nu poți să te asiguri cine va pleca și cine nu va pleca. Vom vedea cine va pleca. Sunt companii cu pierderi. Este momentul să luăm o decizie. Au crescut salariile, au crescut subvențiile. Trebuie să luăm măsuri în companii.”, a spus Florin Cîțu.

Antena 3 a prezentat încă din ianuarie planurile Guvernului, mai exact un document intern trimis de ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, către toate companiile din subordine, prin care li se cere directorilor "măsuri concrete de restructurare".

Fără buget pe 2021 votat în Parlament, cu cheltuieli şi datorii uriaşe şi un deficit prognozat de 7% din PIB, Guvernul Cîţu caută soluţii pentru a acoperi gaura bugetară. Astfel, se taie în carne vie acolo unde companiile nu aduc profit. Asta înseamnă că mii de români angajaţi la stat îşi vor pierde locurile de muncă în acest an. Antena 3 a intrat în posesia unui document intern trimis de minstrul Transporturilor Cătălin Drulă către toate companiile din subordine prin care se cer măsuri "concrete de restructurare" şi "maximizarea profiturilor".

"Având în vedere memorandumul eloborat de Ministerul Finanţelor cu tema: Măsurile de reducere a pierderilor şi/sau a plăţilor restante înregistrate la data de 31.12.2020 de către operatorii economici care desfăşoară activitatea sub autoritatea/coordonarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, vă rugăm ca până pe data de 22 ianuarie să transmiteţi la Direcţia Economică şi Ajutor de Stat, letric şi electronic, următoarele informaţii:

- Situaţia economico-financiară preliminară la data de 31.12.2020 a următorilor indicatori economico-financiari:

    Venituri totale
    Venituri din subvenţii şi transferuri
    Cheltuieli totale
    Cheltuieli de natură salarială
    Rezultatul brut
    Număr de salariaţi la finele anului
    Plăţi restante
    Cheltuieli pentru investiţii
    Pierderi contabile din anii precedenţi

Ce companii vor face restructurări - CFR, TAROM şi companiile portuare

    - Măsuri concrete, cuantificabile de reducere a pierderilor totale, a plăţilor restante, precum şi termene de realizare a acestora
    - Cauzele care au determinat înregistrarea de pierderi de către operatorul economic
    - Măsuri concrete de restructurare şi reorganizare în vederea redresării activităţii, aprobate de către organele de conducere
    - Măsuri concrete şi cuantificabile de reducere a pierderilor contabile aferente exerciţiului financiar al anului 2020, maximizarea profiturilor, precum şi măsuri de acoperire a pierderilor contabile din anii precedenţi" - se arată în circulara semnată de Cătălin Drulă şi care a ajuns la directorii companiilor din subordine.

Practic, acestora li se cere, printre altele, să întocmească liste cu angajaţii care vor fi disponibilzaţi, pentru reducerea cheltuielilor. Vor fi afectaţi angajaţii de la CFR, METROREX, CNAIR, RAR, angajaţii aeroporturilor din Constanţa, Timişoara sau Bucureşti, angajaţii Regiilor Autonome Administraţia Fluvială a Dunării de Jos şi Administraţia Canalului Navigabil Bega, angajaţii din porturi, Radionav, TAROM şi ROMATSA. Documentul a fost trimis companiilor respective luni 19 ianuarie.

 

 

×
Subiecte în articol: Florin Cîțu
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close