Antena 3 CNN Actualitate Anunțul premierului Florin Cîțu despre noile restricții

Anunțul premierului Florin Cîțu despre noile restricții

Premierul Florin Cîțu, secretarul de stat Raed Arafat și miniștrii Sănătății, Vlad Voiculescu, Educației, Sorin Cîmpeanu, și Afacerilor Interne, Lucian Bode, susțin la această oră declarații de presă, la finalul ședinței în care Guvernul a decis noile restricții care vor fi luate în România.

Anunțul premierului Florin Cîțu despre noile restricții
Sursa foto: Hepta
de Gabriel Dano    |    25 Mar 2021   •   20:02

Deciziile Guvernului sunt difuzate, în direct, la Antena 3, dar și pe www.antena3.ro.

"Am luat câteva decizii care vor ajuta în perioada următoare la reducerea efectelor pandemiei.  Aceste decizii au fost adoptate printr-o hotărâre de guvern și vor fi prezentate în detaliu de domnul secretar de stat Raed Arafat", a spus Florin Cîțu, la începutul declarației de presă.

Florin Cîțu a menționat și câteva dintre măsurile luate:

- Se prelungește pentru HORECA perioada de scutire cu încă 90 de zile a plății impozitului specific

- Prelungirea unor termene cu facilități fiscale pentru contribuabili, restructurarea datoriilor fiscale poate fi cerută până la 31.02.2022

- prelungirea posibilității contribuabililor de a beneficia de rambursare TVA până la 31.01.2022

Despre campanie de vaccinare:

"La finalul lui martie avem 2,6 milioane de doze, în aprilie 4,5 milioane de doze. 25,7 milioane de doze vom primi în total, până la finalul lunii septembrie, mai mult decât estimam inițial. Pe platforma de vaccinare sunt doar 771.000 de persoane și lista va fi epuizată foarte rapid. Toată lumea trebuie să înțeleagă să ne vaccinăm", a subliniat Florin Cîțu.

Premierul a precizat că este sigur că măsurile luate vor duce la dezbateri în spațiul public.

"Scopul e acela de a menține economia deschisă.  Măsurile de azi sunt pentru a reduce efectele pandemiei", a mai adăugat șeful Executivului.

Lista restricțiilor adoptate de Guvern:

Se propune modificarea și completarea măsurilor adoptate pentru prevenirea răspândirii și controlul infecțiilor generate de virusul SARS-CoV-2, valabile pe perioada stării de alertă, după cum urmează:

- Reducerea intervalului orar, în care este permisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei fără restricții, în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori și mai mică de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 2000, pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.

- Reducerea intervalului orar, în care este permisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei fără restricții, în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 2000 pe întreaga durată a săptămânii. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile scade sub 7 la 1.000 de locuitori și intră în vigoare măsura prevăzută la lit. a).-

- Limitarea intervalului de timp în care este permisă desfășurarea activității operatorilor economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori și mai mică de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 1800 pentru zilele de vineri, sâmbătă și

- Limitarea intervalului de timp în care este permisă desfășurarea activității operatorilor economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 1800 pe întreaga durată a săptămânii. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență scade sub 7 la 1.000 de locuitori și intră în vigoare măsura prevăzută la lit. c).

 - Suspendarea activității operatorilor economici desfășurată în spații închise în domeniul sălilor de sport/fitness, în localitățile în care incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.

- În perioadele 03.04-04.04.2021 și 01.05–02.05.2021 se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 2000-0200 pentru deplasarea și participarea la slujbele religioase.

- În datele de 27.03.2021 și 28.03.2021 se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 1800-2200 pentru deplasarea și participarea la serviciile religioase oficiate pentru sărbătoarea Pesah.

- Prin excepție de prevederile art. 1, lit. c) și d), în intervalul orar 1800-0500, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu. Se abilitează ministerele de resort să modifice ordinele comune care reglementează condițiile de desfășurare a activității operatorilor economici pentru limitarea răspândirii COVID-19, în sensul stabilirii concrete a numărului maxim de persoane cărora le este permis simultan accesul în interiorul incintelor acestora raportat la suprafața obiectivelor.

(1) Prin ”incidența cumulată în ultimele 14 zile” se înțelege incidența cumulată a cazurilor calculată pe un interval de 14 zile, cuprins între a 17-a zi și a 3-a zi, anterioare datei în care aceasta se realizează, prin raportare la numărul de persoane din fiecare localitate, actualizat săptămânal de Direcția pentru Evidența Populației și Administrarea Bazelor de Date.

Zilnic, pe baza rezultatelor testelor persoanelor nou confirmate, gestionate în aplicația "corona-forms", Serviciul de Telecomunicații Speciale va prezenta automat, la ora 10:00, pe platforma "alerte.ms.ro" rezultatul calculului ratei de incidență.

×
Subiecte în articol: Florin Cîțu
Parteneri
Mii de șoferi vor da bani în plus pentru a circula prin România
x close