Gabriela Firea: Vrem să ne asigurăm că în Capitală deszăpezirea se va realiza exemplar

05 Ian 2017   •   18:00
Gabriela Firea: Vrem să ne asigurăm că în Capitală deszăpezirea se va realiza exemplar

Primarul general Gabriela Firea a anunţat joi că Sectoarele 1 şi 5 ale Capitalei sunt pregătite pentru a interveni începând de joi noapte, când se anunţă ninsori şi viscol, cu 500 de utilaje şi 2.400 de angajaţi. 

"Specialiştii în meteorologie au anunţat că din seara aceasta, de la ora 20,00, în Bucureşti şi Ilfov va fi Cod galben, iar de la ora 2,00 noaptea şi în Bucureşti şi în zona limitrofă Codul galben va deveni Cod portocaliu de zăpadă viscolită, vijelie. Vrem să ne asigurăm că în Capitală deszăpezirea se va realiza exemplar, că nu vom fi luaţi prin surprindere când vom constata că a venit iarna, ci dimpotrivă. Chiar de când era cald afară am organizat mai multe comandamente pentru organizarea acţiunii de deszăpezire şi îndepărtare a poleiului şi iată şi astăzi suntem aici la o societate care se ocupă de deszăpezirea sectoarelor 5 şi 1 ale Capitalei", a precizat Firea la sediul societăţii Romprest. 

Ea s-a deplasat la sediul societăţii împreună cu primarul Sectorului 5, Daniel Florea, pentru verifica starea în care se află utilajele de intervenţie şi cantităţile de material necesar pentru deszăpezire. 

Ea a mai precizat că a luat legătura şi cu reprezentanţii ENEL pentru a îndepărta eventuale "pene" de curent provocate de viscol. 

"În premieră, am luat legătura cu reprezentanţii ENEL, care au delegat câte o persoană pentru fiecare sector în parte, care au luat legătura cu reprezentanţii acestor sectoare şi cu Primăria Capitalei, astfel încât în momentul în care într-un cartier va fi pană de curent sau se va întâmpla ceva din acest punct de vedere, să se poată interveni automat", a subliniat primarul general. 

Edilul şef a spus că intervenţia pentru deszăpezire este "foarte bine organizată", astfel încât să se acţioneze simultan pe toate străzile, inclusiv pe cele secundare, adăugând că toate străzile sunt cuprinse în contracte. 

"În acest moment, nu mai există posibilitatea ca cineva de la vreun sector să spună că nu a cuprins un cartier sau o stradă pentru că discuţia a fost foarte clară. Toţi primarii de sectoare mi-au garantat şi sunt convinsă că se vor ţine de cuvânt şi vor urmări şi ei personal deszăpezirea în această iarnă", a arătat ea. 

Primarul Capitalei s-a referit şi adăposturile din cadrul DGASMB, menţionând că echipele Municipalităţii sunt deja în teren pentru a-i prelua pe oamenii fără adăpost. 

"Se va merge la Gara de Nord, acolo unde de obicei sunt mai mulţi, se va merge la Piaţa Romană şi în alte zone unde, tradiţional, deşi sunt persoane fără adăpost, nu vor să locuiască în centrele noastre pregătite. Vin acolo pentru o scurtă perioadă de timp, se spală, iau haine curate, alimente şi pleacă. Noi vrem să-i convingem pe cât mai mulţi să rămână în adăpost în această noapte şi în nopţile următoare - vor fi minus 11 - minus 12 grade Celsius", a subliniat Firea. 

Cât priveşte costurile deszăpezirii, primarul general a spus că pe raza Sectorului 5 sunt suportate în proporţie de 88% de către PMB, iar 12% - de către Sectorul 5. Anul trecut, în această zonă s-a deszăpezit pe doar 35% din suprafaţă, suma totală achitată de Primăria Capitalei fiind în jur de 150.000 de euro, în timp ce anul acesta se estimează că va fi în jur de 500.000 de euro. 

"Depinde foarte mult - şi de aceea este o estimare, şi nu o sumă finală - de cât de mult ţine iarna, cât de dur se va acţiona. Contează foarte mult de cât de grea este iarna", a explicat Firea. 

Alte obiective semnalate de primarul general vizează îndepărtarea zăpezii din întreg Sectorul 5 şi depozitarea ei în zone periferice ale Capitalei. 

"Aş mai adăuga faptul că, până acum, pe raza Sectorului 5 - aşa am preluat această situaţie - se deszăpezea doar pe o suprafaţă de 35% din sector, lucru care nu mi s-a părut normal nici mie, ca primar general, nici domnului primar de la Sectorul 5, astfel încât am făcut toate cele necesare şi din punct de vedere contractual pentru ca deszăpezirea să se realizeze în tot sectorul. Al doilea aspect pe care vreau să-l subliniez este că nu mai vreau să văd munţi de zăpadă în centrul Capitalei, nu este normal aşa ceva, trebuie să se găsească zone pentru depozitarea zăpezii - mai periferice şi care să nu încurce circulaţia", a susţinut edilul şef. 

La rândul său, primarul Sectorului 5, Daniel Florea, a menţionat că doreşte să preia Serviciul de salubritate, inclusiv de deszăpezire. 

"Suntem în procedură de licitaţie, în mod normal pe 15, dacă nu vor fi contestaţii şi suspendări, ar trebui să deschidem ofertele", a anunţat edilul Florea.

Sursă: Agerpres
Parteneri
x close