Antena 3 CNN Actualitate Mircea Geoană: ”România își trăiește astăzi cele mai bune momente din istoria sa. Și atunci, de ce pesimismul și lipsa de încredere în viitor?”

Mircea Geoană: ”România își trăiește astăzi cele mai bune momente din istoria sa. Și atunci, de ce pesimismul și lipsa de încredere în viitor?”

Mircea Geoană lansează la Alba Iulia prima dezbatere a Mișcării "România Renaște", denumită "Din inima României, în inima Europei". În cadrul evenimentului experţii discută mai multe teme importante pentru România, din sfera economiei, societății, educației sau sănătății.

de Georgiana Adam    |    09 Mai 2024   •   22:49

”Domnul profesor Borțun menționa, pe bună dreptate, cele trei evenimente pe care le marcăm astăzi: Ziua Independenței, Ziua Victoriei și Ziua Europei.

Sunt evenimente care s-au întrepletit în folosul națiunii române. Destinul României moderne și unite s-a născut din cutremure geopolitice, din războaie, a crescut prin sacrificiu și s-a împlinit prin mintea și inima unor oameni de stat excepționali și a unor patrioți adevărați, de-a lungul generațiilor, reprezentând România la nivel înalt în NATO. Vreau să mulțumesc militarilor noștri, cei de astăzi, cei de ieri, cei dintotdeauna, pentru că fără dânșii și fără sacrificiul, jertfa lor, probabil că nu am fi fost astăzi să avem această conversație.

România își trăiește astăzi cele mai bune momente din istoria sa. O națiune liberă, independentă și suverană, așa cum a cerut Kogălniceanu. Este o țară mare, unită pe teritoriile sale istorice, așa cum a dorit-o Regele Ferdinand.

E o țară europeană așa cum și-a închipuit-o Iuliu Maniu, e o democrație așa cum au visat-o Brătienii, este o țară liberă, așa cum a dorit Avram Iancu. Are cel mai ridicat nivel de trai și cele mai puternice garanții de securitate din toate timpurile, așa cum ne place să repetăm de două decenii încoace.

Și atunci, de ce pesimismul și lipsa de încredere în viitor, care domină conversația în societatea românească? De ce jumătate dintre tinerii noștri și tinerele noastre aleg să părăsească țara în continuare? De ce România crește, dar nu se dezvoltă? De ce decalajele de dezvoltare între și în interiorul regiunilor țării sunt astăzi mai mari decât la momentul integrării europene? De ce ne simțim tratați ca cetățeni de mâna a 2-a în Europa, când suntem o țară atât de importantă strategic?

Pentru că simpla integrare europeană și euroatlantică nu sunt suficiente pentru ca România să-și atingă întregul potențial al oamenilor, al geografiei și al resurselor sale.

Pentru asta nu poate funcționa doar efectul de tracțiune, difuzia de idei enorme, de bani și tehnologie din vest, care sunt și rămân importante. Proiectul european este definitoriu pentru România, dar nu poate fi un substitut pentru proiectul național, o continuare logică a ceea ce au visat, imaginat și pentru care s-au sacrificat înaintașii noștri, dar și noi, noi toți, generațiile noastre, că am reușit să asigurăm revenirea României în matca noastră occidentală acum două decenii.

Sunt aici, la Alba Iulia, în inima României, să spun răspicat națiunii mele și întregii Europe: a fi un adevărat patriot român nu este în contradicție cu ideea de a fi un bun european”, a transmis Mircea Geoană în discursul său.

×
Subiecte în articol: Mircea Geoană
Parteneri
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge în România
x close